POLİTİKA

İYİ Parti’den Bozkurt Kanunu teklifi

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Bozkurt işaretinin; ulusal sembol olarak kabul edilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifinde bulundu. Çirkin, Bozkurt işaretinin Cumhuriyet'in ilk yıllarında da kullanıldığını hatırlattı.

Gökhan Erek / Muhabir

Milli Futbolcu Merih Demiral’ın Avustralya ile yapılan milli maçı 2-1 kazanmamızın ardından yaptığı Bozkurt işareti ile yapılan soruşturma ve 2 maçlık men cezasına tepkiler gelmeye devam ediyor. 

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin de Bozkurt sembolünün ulusal sembol olarak kabul edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi sundu.

BOZKURT NELERİ TEMSİL EDER?”

Bozkurt’un, Türkiye Cumhuriyeti'nde değil, Türk'ün vücut bulduğu bütün coğrafyalarda ulusal sembol olarak kabul edildiğini vurgulayan Çirkin, “Türklerin ortak sembolü Bozkurt, savaşçılığı ve savaş ruhunu, özgürlüğü, hızı, doğayı ve aklı, sahayı okuyabilme gücünü temsil etmektedir. Mitolojiye göre, Türk ulusunun başına bir iş geldiğinde, bir tehdit belirdiğinde Bozkurt'un ortaya çıktığı ve yol gösterdiği kabul edilir. Bu doğrultuda, dağları eriterek Ergenekon'dan çıkan Türklere Bozkurt'un yol gösterdiğine inanılır.” ifadelerini kullandı.

"ATATÜRK DE TALİMAT VERMİŞTİR"

Tarihte, Türk Devletlerinde çadırların tepesinde altından kurt başı bulunan direkler dikildiği, Bozkurt dişinin nazardan koruduğu, Bozkurt'un bercket sayıldığı, "Hilal Taktiği. Turan Taktiği, Türk Taktiği" adı verilen yarım çember ile düşmanı ortaya alıp çemberi kapatma stratejisinin kurtlardan görülerek ilk defa Türkler tarafından uygulandığının bilindiğini hatırlatan Çirkin, şunları kaydetti, “Türkler için ulusal bir sembol olarak kabul edilen Bozkurt işaretinin tarihte yer alan bütün Türk Devletlerinde kullanılmakla birlikte, Türkiye'nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Bozkurt'u ulusal sembol olarak ilan etmiş ve birçok yerde kullanılması için talimat vermiştir.”

CUMHURİYET’İN İLK YILLARINDA KULLANILDI

 Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Türk parası üzerinde bozkurt resimlerinin basıldığını aktaran Çirkin, “Yine Atatürk, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde devlet armasında, posta pulunda ve Kahramanmaraş kalesine yaptırdığı bayrak tutan bozkurt heykelinde kısacası birçok yerde bozkurt sembolünü kullanmıştır.” dedi.

YASAKLAMA YOLUNA GİTTİLER

Çirkin, son dönemlerde Bozkurt sembolünün dünya üzerinde yaşayan tüm Türkler için anlamını idrak edememiş olan bazı ülkelerin bu işaretin kullanımını farklı saiklerle yasaklama yoluna gittiklerini de hatırlattı.

"KANUN TEKLİNİN KABULU ÖNEM ARZ EDİYOR"

 Türkiye'nin milli maçında yaşadığı sevinci ve gururunu göstermek için Bozkurt işareti kullanan Merih Demiral’ın UEFA'ya şikâyet edildiğini ve cezalandırılmak istendiğini anımsatan Çirkin, “Milli sembolümüzün, Türkiye'nin dışındaki bazı ülkelerde "siyasi bir hareket” olarak kabul edilmesinin önüne geçilmesi ve Bozkurt'un ülkemiz ve ülkemiz dışında da ulusal bir sembol olarak tanınması için bu kanunun kabul edilmesi önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.