GÜNDEM

İzmir Körfezi için acil eylem planı: Çevre felaketi yaşanıyordu!

İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketi incelemeye alındı. Balık ölümleri sonrası yapılan incelemede, körfezde atık su kaynaklı amonyak miktarının olması normal seviyeden 50 kat fazla olduğu belirlendi. İzmir Körfezi Bilim Kurulu, ilk toplantısını 17 Eylül’de gerçekleştirecek.

İzmir Körfezi’nde yaşanan toplu balık ölümleri yetkilileri harekete geçirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı toplu balık ölümleri ve kirlilikle ilgili 20 Ağustos'ta inceleme başlattı.

BİLİM KURULU OLUŞTURULDU

İnceleme kapsamında deniz suyu numunelerinde balık ölümlerinin, deniz suyu sıcaklığındaki artış, denizdeki kirlilik ve oksijen seviyesinin yetersiz olmasından kaynaklandığı tespit edildi.

Çevre Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği mercek altına almak amacıyla İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu.

Ardından Bakan Kurum başkanlığında 5 Eylül’de İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı. Bilim Kurulu üyeleriyle çalışma gruplarının oluşturulması ve acil eylem planının hazırlanması kararlaştırıldı. Bakan Kurum da eylül ayı sonuna kadar Acil Eylem Planı’nın ortaya konulması yönünde talimat verdi.

ALT ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULDU

Bu kararlar doğrultusunda 35 akademisyenin yer aldığı Bilim Kurulu üyeleri, ilgili kurumların uzmanlık alanlarına göre, İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler Çalışma Grubu, Atıksu Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu ile Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistemin İyileştirilmesi Çalışma Grubu oluşturdu.

İLK TOPLANTI 17 EYLÜL’DE YAPILACAK

Çalışma grupları, bir araya gelerek saha çalışması ve toplantılar yapacak. İzmir Körfezi’ni kurtarmak için acil olarak yapılması gereken eylemlere ilişkin kararlar alınarak, İzmir Körfezi Acil Eylem Planı hazırlanacak.

Bu kapsamda ilk toplantı, 17-18 Eylül’de İzmir İktisat Kongre binasında gerçekleştirilecek.

Kasım ayı sonuna kadar da uzun vadede yapılması gerekenlere ilişkin kalıcı eylemler belirlenecek.

AMONYAK DEĞERİ 50 KAT FAZLA ÇIKTI

Balık ölümleri sonrası bakanlık ekiplerinin ön incelemesinde, İzmir Körfezi’nde atık su kaynaklı amonyak miktarı olması gerekenden 50 kat daha fazla olarak belirlendi. Körfez’de 6 miligram/litre olması gereken oksijen seviyesinin ise 1,8'e, yer yer sıfıra düştüğü tespit edildi.