İzmir, beklenen yağışları alamadı ve ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Kentin su ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Tahtalı Barajı'nda doluluk oranı, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yüzde 37,55 iken bu yıl aynı dönemde yüzde 24,65'e düştü. Türkiye Bilimler Akademisi Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu oranın 2008 yılından sonraki en düşük seviye olduğuna dikkat çekerek, "Daha Temmuz'un ortasındayız. Ekim ve Kasım ayında doluluk yüzde 12'lere kadar düşebilir. Bu da tehlike çanlarının çalması demek" dedi.

EL-NİNO VE LA-NİNA ETKİLERİ

Prof. Dr. Yaşar, bu yıl El-Nino etkisiyle Türkiye genelinde yüzde 12 daha fazla yağış alındığını, ancak bu yağışların Ege kıyılarına ulaşmadığını belirtti. "Ege kıyıları bu yıl çok kurak geçti. Eğer beklediğimiz gibi sert bir La-Nina olayı yaşanırsa, işimiz çok zor. La-Nina soğuma demektir ve bu da kuraklık anlamına gelir. 5-6 yıl boyunca yağmurun yağmadığı yıllara hazır olmalıyız" diye konuştu.

Halkı ayaklanmaya çağıran Nasuh Mahruki gözaltına alındı Halkı ayaklanmaya çağıran Nasuh Mahruki gözaltına alındı

Yaşar, yer altı sularının rezerv olarak korunması gerektiğini vurguladı. "2020'de barajlarımız yüzde 70 doluyken dahi yer altı rezervini kullandık. Şu anda Manisa'da Gölmarmara kurudu, altında obruklar oluştu. İzmir'in suyunun yaklaşık yüzde 35'i Manisa'daki yer altı kuyularından sağlanıyordu. Ancak bu kuyuların su seviyesi 40 metreden 400 metreye düştü" dedi.

SUYU BİLİNÇLİ KULLANMANIN ÖNEMİ

Suyun bilinçli kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yaşar, tarımsal sulama için Çiğli Arıtma Tesisi'nden çıkan gri suyun Menemen Ovası'na kazandırılmasının önemini vurguladı. "Yer altı suları büyük kurak dönemler için saklanmalıdır. Deniz suyunu kullanmak için raporların hazırlanması ve büyük kurak dönemlerde suyun nereden alınacağına dair planların yapılması gerekiyor" dedi.

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARI

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, Tahtalı Barajı'nda doluluk oranı geçtiğimiz yıl yüzde 37,55 iken bu yıl yüzde 24,65'e düştü. Diğer barajlardaki doluluk oranları ise şöyle:

  • Balçova Barajı: Geçen yıl yüzde 45,58, bu yıl yüzde 55,33
  • Gördes Barajı: Geçen yıl yüzde 7,04, bu yıl yüzde 8,97
  • Ürkmez Barajı: Geçen yıl yüzde 39,02, bu yıl yüzde 33,20
  • Güzelhisar Barajı: Geçen yıl yüzde 69,02, bu yıl yüzde 77,02
  • Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı: Geçen yıl yüzde 43,13, bu yıl yüzde 26,07

“SUYU ÇOK İYİ PLANLAMAMIZ LAZIM”

İzmir'de suyun yüzde 55'inin yer altından çekildiğini belirten Yaşar, "Derinden su çekmek enerji maliyetlerini artırıyor. İzmir ve Manisa, Türkiye'de suya en fazla para veren şehirler arasında. Belediyelerin güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak elektrikten tasarruf etmeleri gerektiğini önerdim. Çünkü belediyelerin bütçesinin 4'te 1'i elektriğe gidiyor. Suyu çok iyi planlamamız lazım" dedi.

Kaynak: DHA