“Varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet” ilkesiyle hareket eden Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) 2014 yılından bu yana düzenlediği Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, “Yapay Zekâ ve Kadın” ana temasını tartışmak üzere tüm dünyadan uzmanları, akademisyenleri ve araştırmacıları İstanbul’da buluşturuyor. 8-9 Kasım tarihlerindeki oturumlarda; kadınların daha adil ve güvenli bir geleceğe sahip olması için teknolojinin nasıl kullanılabileceği derinlemesine bir bakışla tartışılacak.

Ordu'da tırda 68 kilo 500 gram skunk ele geçirildi Ordu'da tırda 68 kilo 500 gram skunk ele geçirildi

 8 Kasım günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hitaplarıyla başlayacak Zirve ile ilgili detayları, KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu paylaştı.

Whatsapp Görsel 2024 10 22 Saat 10.30.37 2Ea2A960

 Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’yle “Yurt dışından pek çok kişi, kurum ve kuruluşa da Türkiye’yi ve KADEM’i tanıma fırsatı sunuyoruz” diyen Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Zirve’nin ilk oturumunun farklı ülkelerin Aile, Kadın ve Teknoloji Bakanlarının katılımıyla düzenleneceğini belirtti.

Günümüzde yapay zekânın sunduğu fırsatlar kadar içerdiği tehditlerle de tartışıldığını hatırlatan KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar şu ifadelerde bulundu: “Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde yapay zekânın imkânlarını ve sorunlarını kadın özelinde tartışmaya açıyoruz. Araştırmalar, bazı yapay zekâ uygulamalarının cinsiyet ayrımcılığını güçlendirdiğini gösteriyor. Amazon’un 2018’de geliştirdiği yapay zekâ tabanlı işe alma aracı, erkek adayları kadınlara göre daha fazla tercih etti. Yani yapay zekâ, mevcut iş gücü dinamiklerini kopyalayarak kadın adayları elemiş oldu. Ayrıca bu sistemler de ırk ve cinsiyet yanlılıklarını barındırıyor.”

Whatsapp Görsel 2024 10 22 Saat 10.30.37 7D8663Fd

Daha Adil Bir Gelecek İçin Yapay Zekâ Teknolojilerine Işık Tutulacak

Yapay zekânın, insan tarafından kendisine yüklenen veriler, yazılımlar ve algoritmalar aracılığıyla mevcut eşitsizlikleri sürdürme ve derinleştirme kabiliyetine sahip olduğunu vurgulayan Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Yapay zekânın toplumsal cinsiyet eşitliğine, adalete nasıl etki edeceği, bugün verilecek kararlara bağlı. Peki bu kararları kimler, nasıl verecek? Yapay zekânın etik ilkelerini ve denetimini kimler, hangi kriterlerle yapacak? Yapay zekâ dünyasının kurucuları ve en önemli aktörleri erkekler iken, kadının hakları ve temsili ne kadar adaletli olacak?” sorularının önemli olduğunu belirtti.

6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin daha kapsayıcı, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir dünya vizyonu doğrultusunda yapay zekâ teknolojilerinin gelişim ve uygulama süreçlerini ele alınmasına odaklandığını hatırlatan KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Gümrükçüoğlu şöyle devam etti: “Kadın hakları savunuculuğunda Türkiye’nin önde gelen bir STK’sı, KADEM olarak, altıncı zirvemizde; kadın haklarının teknoloji ve yapay zekâ ile etkileşimini disiplinler arası bir perspektifle derinlemesine inceleyeceğiz.”

Whatsapp Görsel 2024 10 22 Saat 10.30.38 Fb1506C4

KADEM’in kadınların fırsat eşitliğine ulaşması, hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan, eğitim, sağlık, iş dünyası ve siyaset gibi her alanda var olabilmesi için mücadele etiğinin altını çizen Gümrükçüoğlu, “Yapay Zekâ ve Kadın” temasıyla düzenlenen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin, teknoloji ve özellikle de yapay zekâ alanındaki olanaklar ile tehditlere aynı anda odaklanarak, bu alandaki farkındalığı artırma, kadının güçlenmesine yönelik talepleri kamuoyuna duyurma ve savunuculuk faaliyetlerini geliştirme hedefleriyle önemli bir platform olacağını belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve KADEM Yönetim Kurulu Bakanı Gümrükçüoğlu’nun 8 Kasım günü yapacağı açılış konuşmalarının ardından Zirve, Liderler Oturumu’yla devam edecek. Zirve’nin ikinci gününde; “Yapay Zekâ, Bilgi Üretimi ve Algoritmalar”, “Yapay Zekâ, Sosyo-kültürel Kodlar”, “İlham Veren Kadınlar”, “Yapay Zekâ Üzerine Etik Tartışmalar ve Politik Düzenlemeler”, “Yapay Zekânın Kadının İyi Olma Hâline Etkileri”, “Demokratik Savunuculuk ve Hak Temelli Aktivizm” başlıklı oturumlar yer alacak. Yapay Zekâ ve Kadın temalı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, “Sonuç Bildirgesi”nin okunmasıyla sona erecek.

6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’de deneyim alanları ve yapay zekânın farklı kullanımlarının tartışıldığı küçük söyleşi noktaları da kurulacak. Bu alanlardan biri, Gazze’ye yönelik saldırılar sırasında yapay zekânın nasıl kullanıldığına odaklanıyor. Filistinli gazeteci ve sosyal medya fenomenleri, Zirve’nin ikinci günü bu alandaki söyleşilerin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayacak.

Whatsapp Görsel 2024 10 22 Saat 10.30.38 15B63C33-1

*8-9 Kasım 2024 tarihlerinde düzenlenecek 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin Programını İncelemek İçin: https://kadinveadaletzirvesi.org/6-kadin-ve-adalet-zirvesi/#6program

KADEM ‘Uluslararası Adalet Zirvesi’ nedir?

Kadın ve Demokrasi Vakfı tarafından 2014 yılından beri iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Adalet Zirvesi’nde bugüne kadar 62 ülkeden 230 konuşmacı, 10 binin üzerinde katılımcı yer aldı. Zirvelerin ardından yayınlanan raporlar ve kitaplarla tartışmaya açılan konulardaki akademik üretim desteklendi. Uluslararası iş birlikleri ve projelerle tüm dünyadan kadınların yaşadığı sorunlar konusunda somut adımlar atıldı.

İlk kez “Kadın ve Adalet” temasıyla düzenlenen Zirve, 2016 yılında “Adalet için Ses Ver” temasıyla, Suriyeli mülteci kadınların sorunları ile barış süreçlerinde kadın konuları odaklandı. 2018 yılında “Ailenin Güçlendirilmesi” temasıyla devam eden uluslararası Zirve, 2020 yılında “Dijital Çağda İnsan Kalmak” ve 2022 yılında “Kültürel Kodlar ve Kadın” temasını tartışmaya açtı.

Editör: Berfin Bitirim