Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol projesi olan Kalkınma Yolu Projesi için çalışmalar hızla devam ediyor. "Yeni İpek Yolu" olarak adlandırılan bu proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyerek, ortak fayda sağlayacak.
İLK TOPLANTI İÇİN ADRES İSTANBUL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nisan ayında gerçekleştirdiği Irak ziyareti sırasında Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar arasında Kalkınma Yolu Hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalandı.
Bu anlaşma ile dört ülkenin ilgili bakanlıkları arasında bir Bakanlar Konseyi mekanizması oluşturuldu. Konseyin ilk toplantısı ağustos ayında İstanbul'da, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
2025’TE BAŞLAMASI PLANLANIYOR
Toplantıda, Kalkınma Yolu Projesi'nin tüm aşamalarında katılımcı ülkelerin iş birliği konuları ele alınacak ve onaylanacak. Türkiye, projenin işletmesinden tren setlerinin teminine kadar her aşamada aktif rol almayı hedefliyor. Projenin 2025 yılında başlaması planlanıyor.
ZENGEZUR KORİDORU: AZERBAYCAN VE İRAN'DAN ANLAŞMA
Aynı zamanda, Londra'dan Pekin'e uzanacak yeni bir ticaret yolu olarak planlanan Zengezur Koridoru için Azerbaycan ve İran arasında anlaşma sağlandı. 61 kilometrelik bu hat, İran'dan geçecek. Koridor, sağlayacağı ticaret hacmi ve düşük maliyet avantajları ile bölge ülkeleri ve dünya ekonomisine önemli katkılar sunacak.
PROJE ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türkiye, Avrupa ile Basra Körfezi'ni bağlayacak yeni koridor için diplomatik temaslarını sürdürürken, altyapı çalışmalarında da önemli ilerlemeler kaydedildi. Mardin-Ovaköy, Gaziantep-Çobanbey ve Gaziantep-Şanlıurfa arasında kurulacak demir yolu hatlarına ilişkin proje çalışmaları tamamlandı. Toplamda 6 bin 880 kilometrelik demir yolu hattı için güzergahlar hazırlandı.
Bu projeler, bölgesel ve uluslararası ticaretin geliştirilmesine büyük katkı sağlayarak, Türkiye'nin stratejik konumunu güçlendirecek.