Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türkiye’nin ev sahipliğinde Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın katılımlarıyla düzenlenen 1. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

7E9E9173 0911 480C 8F74 Ae63E1940Ac4

Bakan Uraloğlu, modern ekonominin başlıca özelliğinin çok uluslu üretim, ülkelerarası finansal akımlar ve uluslararası ticaret hacminin çok büyük boyutlara ulaşması olduğuna vurgu yaparak dünyadaki gelişmelere açık olan, dost edinen ülkelerin bugünün dünyasında yerinin olduğuna dikkat çekti.

7B60599D B799 4091 9B3B 1F1Ad6Fc6C22

“ATILACAK ADIMLAR BELİRLENDİ”

Bakan Uraloğlu, 4 ülkenin ekonomik ve sosyo-kültürel geleceği için de bir araya geldiklerini belirterek, Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olarak “Kalkınma Yolu hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı’nı imzaladıklarını hatırlattı.

Uraloğlu, Türkiye ve Irak üzerinden kesintisiz ve hızlı bir şekilde yapılacak taşımacılığın tesis edilmesinin ulaştırma koridorlarına katkısını ele aldıklarını vurguladığı açıklamasında bugün gerçekleştirilen toplantıda Bakanlar Konseyinin yönetim ve işleyiş mekanizmalarının belirlenmesi ve bu konuda gelecekteki yol haritasını ele aldıklarını ifade etti.

54Fdbaff E528 4Fab 8Fdf F762D83412Cb

“BÖLGE COĞRAFYASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE”

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında kurulan bu Konseyin bünyesindeki toplantıların devam edeceğinin altını çizen Uraloğlu, “Proje kapsamındaki iş birliğimizin daha da güçlenerek ilerleyeceğine inancım tamdır. Kalkınma Yolu Projesi sadece bu dört ülke için değil hem bölge coğrafyası için hem de küresel tedarik zincirleri açısından çok önemli bir projedir.” İfadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, yaptığı değerlendirmede projenin sadece bir ulaştırma projesi olmadığını, bölgenin refah ve istikrarını artıracak çok daha geniş kapsamlı bir proje olarak ön plana çıktığını belirti.

Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresinin Türkiye üzerinden önemli ölçüde kısaltılacağını kaydetti. 

20Dfa129 98E0 494F 9529 E1Cf9C202849

"ÇİN'DEN ÜMİT BURNU'NA DÖNEN GEMİLER 35 GÜNDE ULAŞTIKLARI LONDRA'YA 45 GÜNDE ULAŞIYOR"

Kovid-19 pandemisiyle küresel tedarik zincirlerinde başlayan dönüşümün devamında, 2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin lojistik haritasındaki değişim sürecini de hızlandırdığını kaydeden Uraloğlu, “Yine, 2023 yılının Ekim ayında başlayan İsrail-Filistin savaşıyla birlikte, Kızıldeniz Bölgesi’nde yaşanan güvenlik krizi sonucunda Süveyş Kanalı’nda ticari gemi geçişleri sıkıntıya girdi. Bu güzergah küresel denizcilik şirketleri tarafından tercih edilmemeye başladı ve bunun yerine Ümit Burnu’na yöneldiler. Çin’den kalkıp Ümit Burnu’na dönen gemiler de 35 günde ulaştıkları Londra’ya yaklaşık 45 günde ulaşıyor. Burada da 10 günlük bir artış var ve bu yüzde 30 civarında maliyet artışı demek. Dolayısıyla biz mesela bugün Kalkınma Yolu Koridorunu bitirmiş olsaydık bu tür maliyetler de düşmüş olacaktı.” ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç, Kosovalı mevkidaşı Haxhiu ile görüştü Bakan Tunç, Kosovalı mevkidaşı Haxhiu ile görüştü

E4C3104A C1A7 4418 8Fba 830Ff3Cd668B

Kalkınma Yolu’nun aynı zamanda mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı olacağını ifade eden Bakan Uraloğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Doğu batı yönündeki koridorları kuzey güney yönünde de bağlayacak. Böylece, global ticaret sistemine doğrudan katkı sağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine de katkı sağlayacak. Tüm bu açılardan düşünüldüğünde, oluşturduğumuz Bakanlar Konseyinin son derece önemli bir misyon üstlendiği aşikardır. Kalkınma Yolu Projesi Bakanlar Konseyinin bu dört ülke ve bölge coğrafyası için hayırlı olmasını diliyor ve değerli mevkidaşlarım başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

D8409C89 9Fe9 4Faf A9B9 51F53165D263

Editör: Merve Çoban