BİLİM, TEKNOLOJİ

Kan gruplarıyla ilgili çarpıcı araştırma! Felç riskini yükseltiyor...

Araştırmalara göre, A kan grubuna sahip kişilerin 60 yaşından önce felç geçirme olasılığı diğer kan gruplarına göre yüzde 16 daha yüksek. Ancak bu risk, ileri yaşlarda kayboluyor.

Yeni bir araştırmaya göre, A kan grubuna sahip kişilerin 60 yaşından önce felç geçirme olasılığı, diğer kan gruplarına göre daha yüksek. Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan çeşitli kimyasallarla tanımlanır ve en bilinenleri A ve B gruplarıdır. A ve B grupları birlikte AB olarak, ayrı ayrı A veya B olarak veya hiç bulunmayarak O grubu olarak sınıflandırılır.

GENETİK İLİŞKİ ARAŞTIRILDI

2022 yılında yapılan bir genom araştırmasında, A1 alt grubuna sahip kişilerin erken yaşta felç geçirme riski ile genetik bir ilişki keşfedildi. Araştırmacılar, yaklaşık 17.000 felç geçiren kişi ve 600.000'e yakın felç geçirmeyen kişiyi içeren 48 genetik çalışmanın verilerini topladı. Katılımcılar 18 ile 59 yaşları arasındaydı.

Yapılan genom taramasında felç riskinin arttığı iki gen bölgesi bulundu. Bunlardan biri, kan grubu genlerinin yer aldığı bölgeyle örtüştü. A grubu gen varyasyonuna sahip olan kişilerin, diğer kan gruplarına sahip kişilere kıyasla 60 yaşından önce felç geçirme olasılığının yüzde 16 daha yüksek olduğu ortaya çıktı. O1 grubuna sahip olanların ise bu riski yüzde 12 daha düşüktü.

KAN PIHTILAŞMASI FAKTÖRÜ

Araştırma sonuçlarına göre, A grubu kan taşıyan kişilerde felç riski biraz daha yüksek olsa da, bu durumun aşırı bir endişe veya ekstra tarama gerektirmediği belirtildi. Çalışmanın kıdemli yazarı Steven Kittner, bu riskin büyük olasılıkla kan pıhtılaşması faktörleriyle ilgili olduğunu söyledi.

Araştırmacılar ayrıca, erken yaşta felç geçiren kişiler ile 60 yaşından sonra felç geçirenleri karşılaştırdıklarında, A grubu kan taşıyanlarda erken dönemdeki risk artışının, ileri yaş felçlerinde belirgin olmadığını buldular. Bu durum, erken yaşta gerçekleşen felçlerin farklı bir mekanizmaya sahip olabileceğini gösteriyor.