BİLİM, TEKNOLOJİ

Karanlık madde keşfi! Işık düşüşlerini haritalandırdılar

Kaliforniya Üniversitesi, Riverside'dan astrofizikçiler, "Lyman-Alpha Ormanı"nı kullanarak karanlık maddeyi dolaylı olarak haritalandırdı. Elde edilen sonuçlar, galaksi ve galaksi kümesi oluşumlarının karanlık madde ile daha iyi açıklandığını gösteriyor. Çalışmanın baş yazarı Simeon Bird, hidrojen spektrogramlarıyla karanlık maddeyi izleyebildiklerini ve bunun karanlık maddenin yeni bir parçacık olabileceğine dair güçlü bir kanıt olduğunu belirtti.

Berfin Bitirim-Muhabir

Bir grup astrofizikçi, "Lyman-Alpha Ormanı"nı haritalandırarak, galaksi ve galaksi kümesi oluşumlarının alternatif teorilerden ziyade karanlık madde ile daha iyi açıklandığını gösteren yeni kanıtlar sundu.

KÜMELER FARKLI DAVRANIYOR

Astronomlar, evreni gözlemlerken, galaksiler ve galaksi kümelerinin beklediğimiz şekilde davranmadığını fark ettiler. Kısacası, galaksilerin kenarlarındaki yıldızlar o kadar hızlı hareket ediyor ki, görülebilen kütle miktarına göre bu yıldızların galaksiler arası uzaya fırlatılması gerekirdi. Bu fenomeni açıklamak için çeşitli teoriler öne sürüldü.

Bunlardan biri olan Modifiye Newtonyan Dinamik (MOND) teorisi, yerçekiminin düşük ivmelerde farklı çalıştığını öneriyor. Ancak MOND teorisinde bazı sorunlar var ve çoğu fizikçi tarafından şu anda tercih edilen hipotez, uzayın görünmeyen "karanlık madde" ile dolu olduğu ve bu maddenin yalnızca kütleçekim yoluyla diğer baryonik madde (görebildiğimiz madde) ile etkileştiğidir.

KARANLIK MADDENİN HARİTALANDIRILMASI

Kaliforniya Üniversitesi, Riverside'dan astrofizikçiler, "Lyman-Alpha Ormanı"nı kullanarak karanlık maddeyi dolaylı olarak haritalandırmaya çalıştı. Esasen, uzak kaynaklardan gelen ışığı incelediler ve hidrojen dalga boyu boyunca ışık düşüşlerini haritalandırdılar. Bu ışık düşüşleri, ışığın yol boyunca karşılaştığı maddeyi temsil ediyor.

“BU BİRAZ GÖLGE OYUNU GİBİ”

Çalışmanın baş yazarı ve fizik ve astronomi doçenti Simeon Bird, "Bu biraz gölge oyunu gibi, karakterin siluetine dayanarak ışık ve ekran arasına yerleştirilen nesneyi tahmin ediyoruz," dedi. Bird, her tür atomun ışığı belirli bir şekilde emdiğini ve bir tür imza bıraktığını, bu nedenle evrendeki en bol element olan hidrojenin varlığını izleyebildiklerini açıkladı.

Bu ışığın haritalandırılması sonucu "orman" ortaya çıktı ve birçok küçük ağacı andırıyor. Ekip, hidrojen spektrogramlarının karanlık maddeyi dolaylı olarak izlemek için kullanılabileceğini söylüyor. Bird, "Boya suyun nereye gittiğini takip eder," dedi. "Karanlık madde kütleçekimsel bir potansiyele sahiptir. Hidrojen gazı buna düşer ve karanlık maddeyi izleyici olarak kullanabilirsiniz. Nerede daha yoğunsa, orada daha fazla karanlık madde vardır. Hidrojeni boya, karanlık maddeyi ise su olarak düşünebilirsiniz."

“HENÜZ KESİN BİR ÇÖZÜM DEĞİL”

Ekip, elde edilen haritadaki yapıların bilinmeyen bir etkiyi veya karanlık maddenin bir parçacık olduğunu gösterdiğini öne sürüyor. Ancak bu, henüz kesin bir çözüm değil, çünkü böyle bir parçacık henüz tespit edilmedi. Bird,"Bu henüz tamamen ikna edici değil," dedi. "Ancak bu, sonraki veri setlerinde de doğrulanırsa, yeni bir parçacık veya yeni bir fizik türü olma olasılığı, kara deliklerin hesaplamalarımızı bozmasından daha yüksek."