Kaşık atma nedir, şefler neden kaşık atıyor?

Türkiye’de MasterChef yarışmasıyla gördüğümüz kaşık atma olayını herkes gibi ben de merak ettim. Nedir bu kaşık atmanın anlamı, diye. Belki anlamını hepimiz biliyoruz ama nasıl başlamıştır, neden kaşık atılır?..

BENİM SANA ÖĞRETECEĞİM BU KADAR!

Bir kere öğreticinin yani şefin yemek yapmayı öğrettiği kişilere kaşık atmasının nedeni bir öfke, bir sinir patlaması değil. “Artık buraya kadar, sana öğreteceklerimin sonuna geldim. Sen artık olmuşsun. Artık sana öğretecek bir şeyim kalmadı, yemeğini çok beğendim.” demek. Bütün bu övgüleri, sözlerine yansıtmadan kaşığı atarak göstermek. “Yemeğin tadının orijinalliği, yemeğin görüntüsü harikulade olmuş!” demek kısacası.

PEKİ KAŞIK ATMASI YEMEĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Kaşık atması malzemeleri nelerdir?

2 bardak un
1,5 su bardağı su
1 adet yumurta
Tereyağı
Tuz

KAŞIK ATMASI NASIL YAPILIYOR?

İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara ilimize ait kaşık atması yemeğinin tarifine bakalım…

Tuz, un, su, yumurta çırpılır, kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edilir. Bir tencerede su kaynatılıp kaynayan suyun içine bir kaşık yardımıyla hamur, lokmalar hâlinde atılır. Arada bir karıştırılır, iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine keş serpiştirilir ve kızdırılmış tereyağı gezdirilir.

Kaşık atması yemeğiyle kaşık atma olayının bir bağlantısı var mı bilmiyorum ama kaşık atması yemeğinin tadının çok iyi olduğunu öğrendim.

KAŞIĞI İLK KULLANANLAR ROMALILAR MI?

Kaşık günümüzdeki formunu ise M.S. birinci yüzyılda Romalılar döneminde kazanmış. Romalılar ve Bizanslılar tarafından kullanılan kaşıklar, yere ve zamana göre değişirmiş. En özenle yapılanları ise mabetlerde kullanılan kaşıklar olurmuş.

Güzel yurdum Anadolu’dan iki âdet…

AKŞAM YEMEKLERİNDE SESSİZLİK!

Madem yöresel bazı güzelliklerimizi bugün yazdım, hemen aklıma büyüklerimizin anlattığı iki olay geldi. Bir aile ortamında büyüklerimden duymuştum. Eskiden Anadolu’da köylerde akşam vakti eğer bir evde sessizlik varsa yoldan geçenler hane halkının yemek yediğini, o yüzden sessizlik olduğunu söylermiş.

KIZI “YEMEK YERKEN GÖRME” ÂDETİ

Anadolu’nun bir diğer geleneğine göre de kız isteme akşamlarında ilginç bir âdet varmış. Kızı isteyen aile özellikle yemek vakti istemeye gider ve kızı yemek yerken görmek istermiş. Nedeni ise insanın, yemeği yeme şekliyle iş tutuşunun benzerlikler göstermesi; yani kısacası yemeği iştahsız yemesi işlerin başında da aynısını yapabileceği anlamına geliyormuş. Kızın yemek yiyişini beğenmeyen aile acaba evden nasıl gider ben de merak ettim açıkçası. Sonrasında komşuluk ilişkileri de nasıl yürür acaba?

Tabii güzel yurdumda bu ve benzeri birçok âdetle karşılaşmak mümkün.

Şimdilik kalın sağlıcakla…

Yeniden görüşmek üzere!..