Burcu Balta - Özel Haber

Keneler, kuş insan gibi memelilerin kanıyla beslenen örümceğe benzeyen parazitlerdir. Ormanlar ve yüksek otların bulunduğu bölgeler kenelerin doğal yaşam alanlarıdır.

Keneler, en çok Eylül ve Ekim aylarında görülseler de sıcak havaların gelmesiyle birlikte kene vakalarında artış gözleniyor.

Ayrıca kene ısırmalarına da dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü ısırdıkları canlıda hastalığa neden olabilecek bakteri , virüs ve çeşitli tek hücreli organizmaları bulunduruyor.

Resim 2024 06 30 134324607

KENE ISIRMASININ BERABERBİNDE GETİRDİĞİ HASTALIKLAR

-Lyme hastalığı: Borrelia bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

-Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Hastalık ölümcül sonuçlara neden olabilir. insanlarda ilk olarak ateşli semptomlarla görülür.

-Tularemi: Francisella tularensis bakterisinin neden olduğu, 3 günlük bir kuluçka süresinden sonra kendini gösteren bir hastalıktır.

-Ehrlichiosis: Kahverengi köpek kenesi olarak bilinir.

-Kayalık Dağlar: Isırıldıktan sonraki 5-10 gün içerisinde görülür.

-Benekli humması: Özellikle Amerika’da görülen enfeksiyon hastalıklarındandır.

-Anaplazmoz: Hayvanlarda daha çok görülür.

-Babesiosis: Babasia bakterisinden kaynaklanır. Diğerlerine göre daha sık olarak görülür.

Resim 2024 06 30 134250231

KENE ISIRMASI BELİRTİLERİ

Kene tarafından ısırıldığınızda hissetmeyebilirsiniz, bir belirti oluşmaz. Ancak ısırılan yerde bir acı veya ağrı hissedilebilir.          

Fuzul Ventures, MonSpark ile yatırımlarına bir yenisini daha ekledi Fuzul Ventures, MonSpark ile yatırımlarına bir yenisini daha ekledi

Deride döküntü, kızarıklık, küçük sert bir yumru, yorgunluk, baş ağrısı, kaşıntı veya tahriş, ateş, titreme ve karın ağrısı veya mide bulantısı gibi belirtileri bulunur.

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenlerden en önemlisi, herhangi bir işlemde bulunmadan önce ellerinizin ve kullandığınız aletlerin temiz olduğundan emin olmanız gerekir.

Eğer kene cilt seviyesinde ise tutuşunu bırakana kadar bir cımbız yardımıyla çok sert çekmeden keneyi vücuttan uzaklaştırmayı deneyebilir, kenenin herhangi bir vücut parçasının deride kalmadığından emin olmalısınız.

Isırılan bölgeyi suyla temizledikten sonra alkol bazlı herhangi bir dezenfektan ile iyice temizlemeli ve mutlaka en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Kene ısırmasından kaçınmak için yürüyüşlerinizi otluk alanlarda değil de yürüyüş parkurlarında yapmalısınız. Kıyafetleriniz ise gerekirse uzun kollu, eşofmanınızın çorabın içerisine sokulmuş bir şekilde olmasına özen göstermelisiniz.

Kaynak: aslinda.com