DÜNYA

Kimsen kaldı mı?

İsrail’in Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldü. Yüzük takarak savaş fetvası veren İran lideri Hamaney'in, İran'ı savaşa sokmak yerine yine vekil güçler üzerinden gerilimi tırmandırması bekleniyor.

Hizbullah dağıldı

Orta Doğu'nun en örgütlü ve güçlü paramiltier gurubu olduğu iddia edilen Hizbullah, İsrail'in birkaç gün devam eden saldırılarının ardından dağılma noktasına geldi. Çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması ile gücü ve etkisi eleştiri konusu olan örgütün, lider kadrosunun tamamı öldürüldü. Başsız kalan örgüt ise panik hâlinde.

İran şaşırtmadı

Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Irak'ta ABD'ye, Hamas lideri İsmail Heniyye'yi başkent Tahran'da İsrail'e kurban veren İran'daki molla diktasının teolojik lideri Hamaney, on milyonlarca Müslümanı kaos ve soykırım cenderesine sıkıştıran Şii Hilali projesinin en önemli aparatı Hizbullah'ı da yarı yolda bırakmak üzere.

Stratejik sessizlik

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından yüzük takarak savaş fetvası veren Hamaney’in, İsrail ile doğrudan bir savaşa girmeyip stratejik sessizlik politikası uygulayarak savaşa doğrudan dâhil olmak yerine yine vekil güçleri kullanacağı öne sürüldü. 

Yine vekil güçler

İsrail ile topyekûn savaş veya ülkesinin çıkarlarını koruma konusunda bir karar vermek zorunda kalan Hamaney'in ihtiyatlı davranacağı, İsrail'e cevap niteliğindeki saldırıların “Hizbullah, Hamas ve diğer Filistinli gruplar" tarafından gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Nasrallah'ı uyarmıştı

Nasrallah'ın ölümünden birkaç gün önce, Lübnan'daki Arap İslam Konseyi Sekreteri Muhammed Ali el-Hüseyni, Al Arabiya'da yaptığı açıklamada, İran’ın Nasrallah'ı sattığını dile getirdi. Hüseyni’nin bu uyarısının ardından gerçekleşen saldırı, İran’ın müttefiklerini yalnız bıraktığı iddiaları güçlendirdi.