GÜNDEM

Kırmızı bülten nedir, hangi durumlarda çıkarılır, hangi ülkelerde geçerlidir?

İstanbul'da ehliyetsiz kullandığı araçla bir kişinin ölümüne neden olan 17 yaşındaki T.C. ve onu yurt dışına kaçıran annesi yazar Eylem Tok hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. Kırmızı bültenle aranan suç örgütü lideri Barış Boyun İtalya’da yakalandı. Son günlerde sık duymaya başlanan kırmızı bülten ile ilgili detaylar merak edilmeye başlandı. Peki, kırmızı bülten nedir, hangi durumlarda çıkarılır?

Tuğba Çakıroğlu Demşo / Muhabir

İnterpol Bülteni ya da Uluslararası Bülten olarak da bilinir. Üye ülkeler arasında bilgi paylaşımını sağlamak için çıkarılan bir bültendir. İnterpol bültenleri her biri farklı anlamlar taşıyan 7 farklı renktedir. Bu bültenlerden biri de kırmızı bültendir. 

KIRMIZI BÜLTEN NEDİR?

Bir tutuklunun ya da tutuklama emri çıkarılan kimsenin görüldüğü yerde tutuklanıp, iade edilmesini belirten bülten çeşididir. Tutuklunun ya da bir ülke tarafından tutuklama emri çıkartılmış kişinin yakalandığı ülkenin kanunlarına göre suçlu sayılması halinde iadesi yapılabilir.
Kırmızı bülten, arayan ülke Interol birimi veya uluslararası mahkemenin talebi üzerine Genel Sekreterlikçe yayımlanır. İnterpol'e 194 ülke üyedir.

KIRMIZI BÜLTEN NASIL ÇIKARILIR?

İnterpol kırmızı bülteni, bir ülkenin adli makamlarınca aranan hükümlü, şüpheli veya sanıkların ilgili ülkeye geri verilmesi amacıyla kişinin yakalanması için İnterpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılan, aranan şahısların açık kimliği ve isnat edilen suça ilişkin adli bilgiler, ilgililerin bulunduğu yer tespit edildiğinde alınması gereken tedbirler ile varsa fotoğraf ve parmak izi fişlerini içeren bir bültendir.

DİFÜZYON MESAJI

Kırmızı bültenin çıkarılmasının zaman alması durumunda gecikme yaşanmaması adına da ‘difüzyon mesajı’ çıkarılır. Kaçak şahısların yakalanması için, kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde, ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazısıdır.

ARAYAN ÜLKEDE DE SUÇLU OLMALI

Bu uygulamalar sonrası aranan kişinin ülkelerinde bulunduğunu tespit eden devlet, gerekli gördüğü takdirde şahsın geçici olarak tutuklanmasını sağlar. Tüm bunların yanında dikkat çeken bir nokta var. Tutuklunun ya da bir ülke tarafından tutuklama emri çıkarılmış kişinin, yakalandığı ülkenin kanunlarına göre suçlu sayılması halinde iadesi mümkündür. Aksi halde sadece takibe alınır. Ardından arayan devleti durumdan haberdar ederek geri verme talepnamesinin iletilmesini ister. Böylece arayan devlet tarafından şahsın bulunduğu devlete geri verme talepnamesi gönderilir.