Kıbrıs İlim Üniversitesi’ne ‘online yüksek lisans’ programı için kayıt yaptıran, çoğunluğu Türk vatandaşı olan ve Türkiye’de yaşayan öğrenciler mağduriyet iddiaları ile haklarını arıyor. Türkiye’den yüzlerce kişi Lion Academy’e bağlı iştirak Katarsis aracılığıyla Kıbrıs İlim Üniversitesi’nden çevrim içi eğitim vaadiyle yüksek lisans satın aldı. Aslında Gazetesi’nin edindiği bilgilere göre son iki yılda yapılan satışlarda, adaylardan 35 bin liradan başlayan ve yüz bin lirayı aşan aralıklarda ücretler talep edildi. İlgili sözleşmeleri imzalayan öğrenciler yüksek lisans için farklı alanlarda çevrimiçi eğitime başladı.

Screenshot 3-15

PARA VERİP STAJ YAPTILAR

Klinik Psikoloji Yüksek Lisans öğrencileri ise stajlarını okulda görev yapan bir akademisyenin hastanesinde ücret ödeyerek gerçekleştirdiklerini iddia etti. Klinik psikoloji alanında bölümün gereklilikleri nedeniyle dünya genelinde çevrim içi eğitim kabul edilmiyor. KKTC’de görev yapan Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) da söz konusu çevrim içi eğitimleri geçerli olarak kabul etmiyor. Çoğunluğu Türkiye’de çalışma hayatında olan öğrencilerin, çevrim içi eğitimle yüksek lisans diploması alma uygulamasına yoğun ilgi göstermesi dikkati çekti.

“YÜZ YÜZE EĞİTİME ZORLANDIK”

Diplomalarını almak için hazırlıklar yapan öğrenciler mezuniyetlerine günler kala mezun olamayacaklarının bildirildiğini ve yüz yüze eğitime zorlandıklarını ileri sürdü. Mağdur sayısının 800’e ulaştığı savunulurken bazı öğrenciler KKTC’ye çağrıldıkları halde mezuniyet törenine alınmadıklarında durumu öğrendiklerini söyledi.

Screenshot 2-19

ÜNİVERSİTE ARACIYI SUÇLADI

Öte yandan Kıbrıs İlim Üniversitesi tarafından yapılan açıklamalarda, üniversitenin zaman zaman aracı kurumlarla çalıştığı doğrulanırken mevzuata uygun olmayan eğitim yönteminin satış esnasında öğrencilere aracı firma tarafından üniversitenin bilgisi dışında vadedildiği savunuldu. Açıklamada aracı firma Lion Academy ve bağlı iştiraklerin yaptığı satışta ‘danışan’ olarak sözleşmede belirtilen öğrencilerin ödediği paranın aracı firma tarafından üniversiteye ödenmediği de iddia edildi.

ÜNİVERSİTEDEN ÖRGÜN EĞİTİM ÇAĞRISI

Üniversiteden yapılan açıklamada, öğrencilerin KKTC’ye gelerek örgün eğitim mevzuatına uygun biçimde eksik kalan teorik ve pratik eğitimlerini tamamlamaları da talep edildi. Büyük çoğunluğu Türkiye’de yaşayan öğrenciler ise çalışma hayatlarını sürdürdüklerini, aracı firma Katarsis ile yapılan sözleşmede çevrim içi eğitim üzerine anlaşma yaptıklarını ve Kıbrıs’a gidemeyeceklerini söyleyerek talebe itiraz etti.

Screenshot 22-2

Bakan Kurum: Hatay'ımızı yeniden medeniyetin merkezi yapacağız Bakan Kurum: Hatay'ımızı yeniden medeniyetin merkezi yapacağız

Diğer yandan, öğrenciler kayıt yaptıkları tarihten bu yana üniversitenin sistemi üzerinden çevrim içi eğitim aldıklarını ve sınavların da benzer yöntemlerle gerçekleştirildiğini savundu. Sosyal medya üzerinden de örgütlenen ve hukuki yollara başvuran öğrenciler mağduriyet yaşadıklarını savunarak haklarının iade edilmesini talep etti.

Screenshot 1-28

Kaynak: Aslında.com - Merve Çoban