Türkiye, savunma sanayinde attığı önemli adımlarla küresel ölçekte dikkat çekmeye devam ediyor. Özellikle yerli ve milli projelerle hava savunma sistemleri, insansız hava araçları ve mühimmat teknolojilerinde büyük ilerlemeler kaydeden Türkiye, yeni geliştirdiği Çelik Kubbe sistemiyle ulusal güvenliğini daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, bu yenilikçi hava savunma sistemini detaylı bir şekilde ele aldı.

Resim 2024 09 13 080921652

ÇELİK KUBBE'NİN DETAYLARI

Kathimerini'nin haberine göre, Türkiye, yapay zeka destekli yeni hava savunma sistemi olan Çelik Kubbe'nin tasarımını tamamladı. Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından alınan karar doğrultusunda geliştirilen bu sistem, çok çeşitli hava savunma araçlarını entegre ederek, gerçek zamanlı operasyonel görünürlük sağlayacak. Yapay zeka teknolojisiyle donatılan sistem, tüm savunma unsurlarını merkezi bir komuta sistemi aracılığıyla kontrol edebilecek.

Lübnan'da çağrı cihazları nasıl patladı? Lübnan'da çağrı cihazları nasıl patladı?

Resim 2024 09 13 080955578

RUS S-400'LERE DEĞİNDİLER

Haberde, Türkiye’nin 2000’li yıllarda NATO’nun ortak savunma sistemi olan ACCS'yi kullanmayı planladığı, ancak yaşanan gelişmelerin ardından kendi hava savunma ağını kurma kararı aldığı belirtiliyor. Kathimerini ayrıca, 2017 yılında satın alınan Rus S-400 hava savunma sisteminin, Çelik Kubbe projesine dahil edilmeyeceğini de vurguladı.

ÇELİK KUBBE NEDİR?

Yunan basını, Çelik Kubbe'nin çok katmanlı savunma sistemine sahip olduğunu ve Aselsan, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE işbirliğiyle geliştirildiğini ifade ediyor. Habere göre sistem, mevcut ve gelecekte üretilecek radarlar, iletişim ağları ve hava savunma silahlarını koordine ederek, Türkiye’yi drone ve füze tehditlerine karşı kapsamlı bir şekilde koruyacak.

  • İç Savunma Katmanı: Korkut gibi kundağı motorlu uçaksavar silahları ve kısa menzilli Sungur füzeleri, Çelik Kubbe’nin en iç savunma hattını oluşturacak.

  • Orta Menzil: Hisar A+ ve Hisar O füzeleri, orta menzilli tehditlerle mücadele edecek.

  • Uzun Menzil: Çelik Kubbe’nin dış savunma katmanı, 150 kilometre menzile sahip gelişmiş SİPER füzeleri ile korunacak.

Resim 2024 09 13 081024417

SAVUNMA ŞEMSİYESİNİN MERKEZİNE YERLEŞTİRİYOR

Türkiye, Çelik Kubbe projesi kapsamında Aselsan tarafından geliştirilen HERİKKS hava savunma komuta kontrol sistemi ve RADNET radar ağını savunma şemsiyesinin merkezine yerleştiriyor. Bu sistemler, hava trafiği ve tehditlerin gerçek zamanlı takibine olanak tanıyacak. Ayrıca Gökberk lazer silahı ve Alka enerji silahı gibi ileri teknoloji önleyici sistemlerin de Çelik Kubbe’ye entegre edilmesi planlanıyor.

Türkiye’nin savunma sanayindeki bu atılımları, bölgesel ve küresel güç dengelerinde önemli bir rol oynuyor.

Editör: Berfin Bitirim