Aslı Hadis-i Şerif olan 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir.' cümlesi, toplumsal birlikteliği temsil eder.
Aç olan bir kişinin ihmal edilmesinin büyük bir hata olduğu vurgulanmaktadır. Komşunun muhtaç olması ve bunun görmezden gelinmesi İslam dininde kabul edilmez bir durumdur.
"Komşusu açken tok olarak yatan kimse bizden değildir." (Hakim, Müstedrek, 4/183, h. no: 7307)
Sadece apartman komşusundan değil, mahalle komşusundan da sorumluluk vardır. Âlimlerin bildirdiğine göre, komşu kavramı farklı değerlendirilmiştir. Komşu deyiminin kapsamı ile ilgili olarak Hz. Ali (r.a) çevrede "sesi işitilenlerin" komşu olduğu görüşündedir.
Hz. Aişe (r.a) da her taraftan kırk evin komşu olduğunu ve bunların komşuluk hakkına sahip bulunduklarını bildirmiştir.
Ayrıca, komşu tabiri, hiçbir ayrım yapılmadan, Müslüman-kâfir, abid-fasık, dost-düşman, yerli-misafir, iyi-kötü, yakın-uzak bütün komşuları içine alır. (Tecrid-i Sarıh Tercümesi, 12/130)
Komşusunun, kendisinde ne gibi hakları bulunduğunu soran bir sahabeye Hz. Peygamber (asm) şöyle cevap vermiştir:
"Hastalanırsa ziyaretine gidersin, vefat ederse cenazesini kaldırırsın. Senden borç isterse borç verirsin. Darda kalırsa yardım edersin. Başına bir felâket gelirse teselli edersin. Evinin damını onunkinden yüksek tutma ki, onun rüzgârını kesmeyesin. Ya senin ne pişirdiğini bilmesin ya da pişirdiğinden ona da ver." (Y. Kandehlevi, Hayâtü`s-Sahâbe, 3/1068)
Ancak hadiste “bizden değil” ifadesi küfre değil, Hz. Peygamberin (asm) bu konudaki ahlakına aykırı davranıldığına işaret etmektedir.
Dinimizde yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz diye de buyrulurken bugün önüme düşen şu bilgi gerçekten de Allah’ın verdiği nimetlerin insanoğluna yetecek kadar olduğudur.
Dünyada israf edilen gıdalar, yetersiz beslenen insanların 2 katından fazlasına yetiyor.
Afrika’da yokluk çeken tüm ülkelerde açlıktan ölen insanlar gözümüzün önüne geliyor. Yapılan analize göre dünya velinimetlerinden israf edilenleri dünya nüfusuna 2 kez bakacak kadar çok.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'na (UNEP) göre, gıdanın yüzde 17'si evlerde ve perakende satışta israf ediliyor.
Dünya Gıda Programı tarafından hazırlanan çalışmaya göre de her yıl insan tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri tüketilemeden israf ediliyor ya da kayboluyor.
Allah israf etmeyenlerden eylesin.