Bolu Belediyesi'nin yangından önce yaptığı denetimlerde tespit ettiği 8 eksikliğe de değinen Bakan Ersoy, "Belediye, bu eksiklikleri fark ettikten sonra oteli ilgili birimlere ihbar etmeliydi. Böyle bir durumda otelin işyeri ruhsatı iptal edilirdi. Belediye, bu tespitlerin ardından geri adım atmamalı ve Bolu İtfaiyesi denetim yetkisini kullanmalıydı." diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamalardan bazı başlıklar şu şekildeydi:
"İçişleri Bakanımız ile birlikte olay yerine hızlıca ulaştık. Bölgeyi yerinde inceledik, değerlendirmeler yaptık ve kriz masasında detaylı bir şekilde durumu ele aldık.
Bu süreç son derece acı vericiydi; insanlar evlatlarını, sevdiklerini ve hatta tüm ailelerini kaybettiler. Böylesine derin bir üzüntü yaşanırken, kimliklendirme ve cenazelerin teslimi ile defin işlemleri tamamlanmadan medyada açıklama yapmayı doğru bulmadım."
Turizm merkezlerinde yetki dağılımına dair açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, öncelikle "turizm merkezi" kavramını tanımladı. Ersoy, turizm açısından potansiyele sahip bölgelerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile turizm merkezi ilan edildiğini belirtti. Bu ilanla birlikte, bakanlığa iki önemli yetkinin devredildiğini ifade etti:
Bunun haricinde başka bir yetkinin bakanlık tarafından devralınmadığını vurgulayan Ersoy, bina yapım ruhsatı ve iskan yetkilerinin ise turizm merkezi olup olmamasından bağımsız olarak farklı mercilere ait olduğunu söyledi. Şayet bölge belediye mücavir alanı içerisindeyse bu yetkiler belediyelere, mücavir alan dışında ise il özel idarelerine aittir. Ayrıca alanın genel idaresi de il özel idarelerinin sorumluluğundadır. Turizm Bakanlığı’nın, ruhsat ve iskan konularında herhangi bir yetkisinin bulunmadığının altını çizdi.
2021 öncesi, biz bir kanun değişikliğine gittik, 2021 sonrasında için. Belediye belgeli oteller vardı. İş yeri açma çalışma ruhsatıyla çalışıyordu. Bir de belediye belgeli artı bakanlık belgeli oteller vardı. Yani hem iş yeri açma çalışma ruhsatı alıyorsunuz, hem de bakanlıktan turizm belgesi, işletme belgesi alıyorsunuz. Şimdi, aradaki fark nedir diyorsanız, yani biz bakanlık zaten öncelikli olarak yine belediye belgesini şart koşuyoruz. Siz belediye belgesini tedarik ettikten sonra işletme ruhsatı verin. 2021'den itibaren dedik ki biz turizm çok büyüyor. Konuya, stratejilerin hepsine bizim hakim olmamız gerekiyor. Ve dedik ki bundan sonra sadece belediye belgeli olmasın, bütün belediye belgeli otellerde belediye belgesinin yanı sıra bakanlıktan turizm işletmesi belgesi alsın.
Turizm işletme belgesi almanın birinci kriteri... Belediye. Zaten belediye belgesini alması. Yani ona iş yeri açma, çalışma usulü tutuyoruz. Yani inşaat yaparken ruhsatını da oradan alacak, inşaat tuttuktan sonra iskanını da oradan alacak.
Güvenli turizm sertifikasyonu
Güvenilir Turizm sertifikasyonu belgesinden bahsediyoruz. Güvenilir Turizm belgesi nedir? Bizim COVID zamanında seyahat trafiğini açık tutmak için hijyen ve sağlık koşulları ile ilgili, özellikle COVID ile ilgili, yerleştirdiğimiz bir sertifikasyondu biliyorsunuz. Bu geçici bir sertifikasyon işlemiydi. COVID süreci için geçerliydi. COVID sürecinde zorunlu bir sertifikasyondu. COVID süreci bittikten sonra bu zorunluluk kaldırıldı. Bir de son zamanlarda bu tartışma var. Bir tane şu anda zorunlu tuttuğumuz sürdürülebilir turizm sertifikasyonu. Bakın sürdürülebilir turizm sertifikasyonu, biz biliyorsunuz Paris İklim Antlaşması'nın tarafı olduk. Paris İklim Antlaşması'nın yükümlülükleri gereği, konaklama tesislerinin de belli bir süreçte sıfır karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik aşamalarına ulaşması gerekiyor. Bu açıdan sürdürülebilir turizm sertifikasyonu başlatıldı. Üç aşama ve sürdürülebilir turizm sertifikasyonu neyi içeriyor diyorsanız, çevre, iklim şartları, çevre, atık yönetimi ve sıfır karbon ayak iziyle ilgili yapılması gereken adımları. Yani konunun bina güvenliği ile yangının alakası yok.
Turizm tesisinin kaç yıldız olduğu, 3, 4, 5 yıldız gibi belirlenen sınıfın devam edip etmeyeceği, yani yıldızının niteliğini belirliyoruz. Verilen hizmetin nitelikli olmasıyla tesisin temiz ve bakımlı olmasına bakıyoruz. Lokanta, spa, lobi gibi genel yerlere yatak odalarının asgari şartlarının sağlanmasına bakıyoruz. Tür ve sınıfına göre oda sayılarının yeterli olmasına bakıyoruz. Yani minimum bir oda sayısı gerekiyor türlere göre. Bir de maksimum yatak kapasitesi var. Otel içerisinde kapasite fazlası yatak bulunup bulunmadığı. Yani minimum maksimum kapasitesine de bakıyoruz. Tesis türünün tespitine.
Üç yılda 4 bin 380 tesis kapatıldı
Biz de nitelikleri ve sınıflandırması ile ilgili denetimleri yapıyoruz. İkisini birleştirip işletme belgesini oluşturmuş oluyoruz. 2021'den sonra, 2022 öncesi, biz kanun değişikliği yaptık ya, süreç bize geçti, sorgulama yetkisi, belgeleriniz tamam mı diye, 2022'ye kadar, 80'lerde başlayan 40 yıllık bir süreçte, Turizm Bakanlığı 2020'ye kadar yaklaşık 100 tesis kapatmış. Nereden ne zamana kadar? 80'lerden 2022 yılına kadar. 2022'den günümüze kadar 3 yıllık süreçte 4380 tesis kapatıldı. Bu yeterlilikleri oluşturamadıkları için.
"İtfaiye dışından gelen belge kabul edilmez"
Soru: Sizin yetkilendirdiğiniz yani yangını denetlemek üzere yetkilendirilmiş özel şirket var mı Türkiye'de?
Türkiye'de özel danışmanlık şirketleri var ama yangın yeterlik belgesi verme yetkisi resmi olarak, resmi kurum olarak sadece itfaiyelerde var. Başka hiçbir kurum itfaiyeler dışında yangın yeterlik belgesi veremez. Yani bizim bakanlıklarımız, resmi kurumların hiçbiri sadece bizim bakanlığımızla değil, bunu kabul etmez. Eğer bir yangın yeterlik belgesi gerekiyorsa bir yer için mutlaka ilgili itfaiyesinden alınması gerekiyor.
Başka yer yok. Başka belge alabileceğiniz başka bir kurum yok. Alsanız bile geçerli yok. Yani bakanlık kabul etmez. Veya ilgili bir üst merci olan, iş yer açma çalışma hususatını düzenleyecek olan... Özel idare. Özel idaresi de mücadele alan içinde olsanız belediye de kabul etmez.
Soru: Otelin Sahibi, bundan 40 gün önce, yani bu faciadan 40 gün önce, Bolu Belediyesi'ne başvuruda bulunuyor. Diyor ki, benim otelimi yangın açısından raporla diyor. Bunu kendi başına mı yapıyor yoksa bunu yapmak zorunda mı? Yani otel sahibi ne yapmak istiyor, neden gidiyor Bolu Belediyesi'ne?
Muhtemelen yeni bir işletme açacaktır. Bir yenilik yapmıştır veya işletme değişikliğine gitmiştir. O zaman tekrar talep etmesi gerekir.
Bolu Belediyesi'nin bulduğu 8 kusur
Tahliye çıkışları yazıyor. Işıklı yönlendirme levhaları, hani koridorlarda ve tesis için ışıklı yönlendirme levhaları lazım acil durumda. Binada acil aydınlatma, elektrik kesildiğinde kendi kendine giren sistemi kastediyordur. Elektrik tesisatının uygunluğu, söndürme gereçleri talimatları, algılama sistemleri ve yangın alarmı, paratoner, duman havalandırma ve tahliyesi, hani bu sadece koridorlar, sosyal mekanlar değil, merdivenler için de geçerli olan, Tahliye gibi 8 tane asli eksiklik buluyor. Bolu Belediyesi. Bolu Belediyesi tespit yapıyor.
Bu tespiti yaptıktan sonra aslında geri çekme olayı diye bir şey olamaz. Çünkü bu tesisin genelinde bulunmuş eksiklik. Normalde böyle bir eksiklik yapıldıktan sonra siz bunu, normalde bu belgenin verileceği üst makamlar arası veya buranın iş yeri açma çalışma ruhsatını veren. İl özel idaresi. Mutlaka il özel idaresine veya son belgesi olan, işletme belgesine veren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı bilgilendirmeniz gerekiyor.
Yani o belgeyi ilk kurum olarak o düzenliyor. Yetersiz dediği andan itibaren zaten İl Özel idaresi, bakanlığa bile sorma gereği duymadan hemen şey isteyecekti, düzeltemediği için kapatma verecekti. Yani iş yeri açma çalışma ruhsatını iptal edecekti.
İl Özel idaresinin yetkisi var. İş yeri açma çalışma ruhsatını iptal ettiği için gidip kapatabilir.