GÜNDEM

Kurtulmuş: Anayasanın ilk 4 maddesinin tartışılması vakit kaybıdır!

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili yapılan tartışmaların vakit kaybı olduğunu belirterek, "Meclis’te temsil edilen partilerin çoğunluğu hatta tamamına yakını ilk dört maddeyle ilgili en ufak bir problemleri olmadığını ısrarla söylüyor. Dolayısıyla ilk dört madde konusu gündeme gelmeyecektir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya dönüşünde anayasa ilk 4 madde ve yeni anayasa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

"LÜZUMSUZ YERE VAKİT KAYBETMEKTİR"

Anayasa ilk 4 maddesinin değiştilmesi ile ilgili tartışmaların lüzumsuz yere vakit kaybetmek olduğunu belirten Numan Kurtulmuş, "Meclis'te temsil edilen partilerin çoğunluğu hatta tamamına yakını ilk 4 maddeyle ilgili en ufak bir problemleri olmadığını ısrarla söylüyor. Dolayısıyla ilk 4 madde konusu gündeme gelmeyecektir." şeklinde konuştu.

"VATAN BEKÇİLİĞİNE SOYUNUYORLAR"

Kurtulmuş, anayasa yapmanın aritmetik meseles olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti, "Meclis'in kahir ekseriyeti ilk 4 maddeyi tartışmayı uygun görmüyorsa; bunu ısrarla gündeme getirmek lüzumsuz bir zaman kaybıdır. Sanki böyle bir tartışma varmış gibi ilgili ilgisiz herkes topa giriyor ve bunun üzerinden vatan bekçiliğine soyunuyor. 1920’den beri bu vatanın bekçisi, egemenliğin kayıtsız, şartsız sahibi olan Türk Milleti ve onun yetkilendirdiği TBMM’dir."

"ANAYASA GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDECEK"

Kurtulmuş, Meclis'in açılması ile birlikte görüşme trafiğinin de yeniden başlayacağını belirterek, "Hiç şüphesiz. Birkaç tur daha olacak. Partiler kendi tekliflerini yapacaklar. Sürecin sağlıklı işlemesi için sağlıklı diyalog zemini kurulmalı. Önemli bir nokta, yeni anayasaya ilişkin tartışmaların, toplumda yeni bir kamplaşma, kutuplaşmaya vesilesi olarak kullanılmamasıdır." ifadelerini kullandı.

"PARTİLERİN ANAYASASI OLMAZ"

Partilerin anayasası olmadığını anımsatan Kurtulmuş, "Halkın, milletin anayasası olur. Nihayetinde anayasalar bir toplumsal sözleşmedir." dedi.

"MECLİS İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR"

Meclis iç tüzük değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini şu şekilde sonlandırdı, "Mesela komisyonların isimlerinin değiştirilmesinden, Meclis'in haftalık müzakere süreçlerinin yeniden dizayn edilmesine kadar bir sürü alanda değişiklikler yapılabilir. Bu konuyu da hemen Meclis başlar başlamaz parti gruplarıyla müzakere edip onların gündemine taşıyacağım."