DÜNYA

Kuzey Kore'nin füze denemesine yanıt! Ortak tatbikat yapıldı...

Kuzey Kore, son kıtalararası balistik füze denemesiyle birlikte Güney Kore, ABD ve Japonya ortak hava tatbikatı düzenledi. Tatbikat sırasında ABD'ye ait B-1B bombardıman uçağı, önceden belirlenen bir hedefi vurdu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, tatbikatın Kuzey Kore'nin füze denemesine yanıt olarak gerçekleştirildiğini açıkladı ve güvenlik iş birliğini güçlendirme vurgusu yaptı.

Belirli aralıklarla füze denemeleri gerçekleştiren Kuzey Kore, son olarak kıtalararası balistik füze test etti. Bu denemeye yönelik tepkiler ise hemen geldi. Güney Kore, ABD ve Japonya'nın Kuzey Kore'ye karşı misilleme planlarını içeren açıklamayı Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı (JCS) yaptı.

ORTAK HAVA TATBİKATI DÜZENLENDİ

Açıklamada, ABD ve Japonya'nın katılımıyla Jeju Adası'nın doğusunda ortak bir hava tatbikatı gerçekleştirildiği belirtildi. Tatbikat sırasında, üç ülkenin savaş uçaklarının, Güney Kore ve Japonya'nın hava savunma tanımlama bölgelerinin kesişim noktalarında ABD'ye ait B-1B ağır bombardıman uçağına eşlik ettiği kaydedildi. Ayrıca, önceden belirlenmiş bir hedefin B-1B uçağıyla vurulduğu, bu eylemin “ezici yeteneklerin” sergilenmesi amacı taşıdığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada, “Bu tatbikat, Kuzey Kore'nin 31 Ekim'de gerçekleştirdiği kıtalararası balistik füze denemesine yanıt olarak yapılmıştır. Güney Kore, ABD ve Japonya arasındaki güvenlik iş birliğini artırarak, Kuzey Kore'nin tehditlerine karşı ortak bir yanıt vermek için koordinasyonu güçlendireceğiz” denildi.

BÖLGEDE GERİLİM ARTMAKTA

Kuzey Kore, 31 Ekim'de “dünyanın en güçlü stratejik füzesi” olarak tanımladığı Hwasong-19 kıtalararası balistik füzesini test etmişti. Pyongyang'ın bu adımı, Kore Yarımadası ve çevresindeki güvenlik endişelerini artırdı. Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden bu füze denemesi, uluslararası kamuoyunda Güney Kore, ABD ve Japonya'nın tepkisine neden oldu. Kuzey Kore ise yaptığı açıklamalarda, son füze denemesinin “bir bağımsız devletin meşru hakkı” olduğunu savundu.