Burcu Hatice Balta - Özel Haber

8. sınıf öğrencilerin bütün yıl hazırlandığı LGS sınavı, 2 Haziran Pazar günü yapıldı. Sınav, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere beş temel dersten yapıldı.

İki oturum hâlinde uygulanan sınavda çoktan seçmeli 90 soru soruldu. Oturumlar aynı gün tamamlandı. Sınavın birinci oturumu, 50 soruluk sözel alandan ve 75 dakika sürdü. 40 soruluk sayısal alandan oluşan ikinci oturum ise 80 dakika sürdü.

Öğrenciler doğru tercih yapabilsin diye Fono Koleji’nin Müdür Yardımcısı Hakan Alnıak ve Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmen Naz Tilbe Konur’a sorular yönelttik.

Resim 2024 07 12 135151950

“LİSENİN HEDEFLEDİĞİNİZ MESLEKİ HAYATI DESTEKLEMESİ GEREKİYOR”

17 Temmuz’da son bulacak olan tercih dönemi hakkında uzmanlarımıza tercih yaparken nelere dikkat edilmeli diye sorduğumuzda Fono Koleji’nden Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmen Naz Tilbe Konur, “LGS tercih sürecinde merkezi tercihte ilk dikkat edilecek nokta Türkiye geneli yüzdelik dilimlerdir” diyerek, “Tercih listesi oluştururken yüzdelik diliminize göre yapacağınız 10 okulluk listede, hayali okul – olması muhtemele okul – garanti okul şeklinde ayrıma gidebilirsiniz. Örneğin, %6lık bir dilimdeyseniz ilk üç tercihiniz %2-4 aralığında, son 3 tercihiniz %7’den yüksek şeklinde bir liste hazırlayabilirsiniz. Öğrencilerin gidecekleri liseyi belirlerken lise türüne bakılması gerekir. Sayısal alanda ilerlemek isteyen bir öğrencinin sosyal bilimler lisesi yazmaması veya sözel alanda hedefleri olan bir öğrencinin fen lisesi yazmaması daha uygun olacaktır. Lisenizin hedeflediğiniz mesleki hayatı destekler nitelikte olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİNİN İSTEĞİ TEMEL ALINMALI

Öğrencinin kişisel İsteklerinin ve okuldan beklentilerinin önemli olduğuna değinen uzmanlar, başkalarının isteklerinden ve umutlarının da dikkate alınmaması gerektiğine vurgu yapıyor. Liseli seçiminde öncelikli olarak öğrencinin baz alınması gerektiğini ifade eden Tilbe Konur, bir arkadaşınızla olabilmek adına size uymayacağını düşündüğünüz okulu seçmemeniz gerektiğinin altını çizdi.

Resim 2024 07 12 153009579

İstanbul'da okulların ilk gününde saatlere trafik düzenlemesi İstanbul'da okulların ilk gününde saatlere trafik düzenlemesi

GELECEĞİN PLANLANMASINDA BAZ ALINAN FAKTÖRLER

Liselere giriş sınavı öğrencilerin hayatının en önemli seçimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu noktada sadece sınava hazırlanma sürecine değil sonuçların açıklanmasıyla beraber tercih sürecinde geleceğin düzgün planlanması gerektiğini söyleyen Tilbe Konur sözlerine şöyle devam etti:

“Tercih aşamasında merkezi ve yerel olmak üzere iki tür tercih karşımıza çıkmaktadır. Merkezi tercih LGS puanınızla yapacağınız, yerel tercih ise Ortaöğretim başarı puanınızla yapacağınız tercihlerdir. 10 merkezi, 5 yerel, 5 pansiyonlu olmak üzere 20 tercih hakkınız bulunmaktadır. Tüm tercih haklarını doldurma zorunluluğunuz bulunmamakla beraber merkezi tercih yapmak için en az 1 yerel tercih yapma zorunluluğunuz vardır. Yerel tercihlerinizin ilk üçünün ikametgah adresinizin bulunduğu alandan olması gerekmektedir. Kalan iki tercih hakkınız okul kayıt alanından, komşu kayıt alından veya diğer kayıt alanından seçilebilir. Ayrıca aynı okul türünden en fazla üç tane okul seçeme koşuluyla (Anadolu Lisesi, Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi) tercihlerinizi yapmanız gerekmektedir.”

KÜÇÜK YAŞTA BÜYÜK KARAR ALMANIN SORUMLULUĞU

Fono Koleji’nin Müdür Yardımcısı Hakan Alnıak ve Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmen Naz Tilbe Konur, son yıllarda düz liselerin daha revaçta olduğunu söyledi. Uzmanlar, çok genç yaşta geleceklerine yönelik karar vermek zorunda bırakılan çocukların, yarınlarına yön verme konusunda kafa karışıklığı yaşayabileceklerinin de akılda bulundurulması gerektiğine vurgu yaptı.

İKAMETGAH ADRESİNİN ÖNEMİ

Öte yandan Müdür Yardımcısı Hakan Alnıak öğrencilerin yaşadıkları ilçelerin önemli olduğuna da değindi. Alnıak, “İkame ettiğiniz bölge tercihlerde önemli bir etkendir. Birkaç vasıta değiştirmek veya saatler süren yolculuklar öğrenciyi yoracak bir durumdur. Günün önemli bir kısmını yolda geçirmek veya zorlu bir şekilde yolculuk etmek gün içerisindeki verimi düşürecektir. Yıllar boyu gideceğiniz bir okul olduğunu düşünürsek yaşadığınız yerden ulaşımınızın rahat olmasına dikkat etmeniz faydanıza olacaktır” dedi.

Kaynak: aslinda.com