Marmara Denizi'ndeki müsilaj tehlikesi, 2021'deki krizden sonra tam anlamıyla geçmedi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, müsilajın yeniden yüzeye çıkabileceğini belirtti. Tecer, müsilajın denizin derinliklerine inmiş olsa da bu durumun olumlu bir gelişme olmadığını, çünkü denizin alt bölgesinde de ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.

İstanbul'da DEAŞ’ın bombalı saldırı planı engellendi İstanbul'da DEAŞ’ın bombalı saldırı planı engellendi

Müsilajın oluşumuna neden olan atıkların Marmara Denizi'ne deşarjının devam etmesi durumunda, müsilajın tekrar yüzeye çıkma ihtimalinin her an mevcut olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tecer, özellikle İstanbul'dan günde 8 milyon ton atık suyun denize bırakılmasının bu sorunun başlıca sebeplerinden olduğunu ifade etti.

Müsilajla mücadelede ileri biyolojik arıtma teknolojilerinin uygulanması gerektiğine dikkat çeken Tecer, Marmara Denizi'ne yapılan derin deşarjın önüne geçilmesi ve atık suların geri dönüşümünün sağlanması gerektiğini belirtti. Marmara'nın Türkiye'ye özgü bir deniz olduğunu ve bu denizin korunmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Editör: Berfin Bitirim