MEB Müfredatta hangi değişikliklere gidiyor? Derslerde farklılıklar olacak mı? Milyonlarca öğreciyi ve öğretmenleri kapsayan müfredat uygulamasının nasıl değiştirileceği gündemde. Medyaya düşen haberlerinin ardından vatandaşlar değişikliğin ne olacağına ilişkin detayları merak ediyor. Bakanlığın duyurduğu yeni değişikliklere ilişkin detaylı bilgi haberimizde.
MEB MÜFREDATTA HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİ YAPACAK?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kabine toplantısının hemen ardından gazetecilere verdiği demeçte eğitimde yeni bir müfredatın uygulanacağını belirten açıklamalar yaptı. Konuya ilişkin açıklamalarında Tekin, şu açıklamalarda bulundu:
"Şu an gündemimizin önemli bir başlığını oluşturan bir konuyu sizinle paylaşabilirim. Muhtemelen Aralık ayında müfredatta yapacağımız değişikliği kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Çünkü uzun süredir müfredat değişikliği konusu üzerinde çalışıyoruz. Bugün de bu konuda ilgili arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık. Aralık ayı içerisinde konuyu kamuoyuyla paylaşmış olacağız."
DERSLERDE FARKLILIKLAR OLACAK MI?
Bakan Tekin, müfredata ilişkin yaptığı açıklamanın devamında söz konusu uygulamanın tüm sınıfları kapsayacağını belirtti.
Tekin, "Tüm sınıfları kapsayacak şekilde bir müfredat değişikliği için çalışıyoruz. Söz konusu değişiklikle çocuklarımıza gereksiz, düzeylerinin üstünde bir bilgi yüklemesi yapmayacağız. Derslerin tamamında sadeleşme olacak. Müfredat ağır olduğu için bu ağırlığı şimdi biraz hafifleteceğiz." dedi.
PEDAGOJİK USULLERDE DEĞİŞİKLİK
Bakan Tekin, İlkokul, ortaokul, lisede tekrar eden konuların olduğunu, ve bunların sadeleştirmek veya çıkartmak üzerine çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyledi.
Bakan Tekin, konuşmasının devamında ise, şu ifadeleri kullandı:
"İkinci bir husus ise; bazı konular da var ki pedagojik usullerle anlatılmıyor. Yani lisede anlatılan konu ya da ilkokulda anlatılan konu birbirini tamamlamıyor. Bu bir sarmaldır. Hep söylüyoruz, müfredat hem çok ağır hem de çok fazla konu olduğundan öğretmenlerimiz konuları yetiştiremediklerinden yakınıyorlar. Doğal olarak saha ziyaretlerimizde, öğretmen odası buluşmalarımızda konuları yetiştirmek için haftalık ders saatlerinin yetmediğini belirtiyorlar. Bunu hemen hemen tüm branş öğretmenleri için söylemek mümkün. Dolayısıyla herkese fazla ders saati verince bu sefer haftalık ders saati 60’ı buluyor.
OKULLARDA DERSLER AZALACAK MI?
Her dersi ilgili konunun uzmanları çalışıyor. Bu çalışmalar tamamlandığında her ders için oluşturulan komisyondaki alan uzmanları gerekli değerlendirmelerde bulunacak ve bu değerlendirmeler sonucunda da değişikliğe gidilecek. Ortaokulda neredeyse lisans düzeyinde okutulan konular mevcut. Yeni ders de eklenebilir, aynı zamanda mevcut derslerden de çıkartmalar olabilir."