EĞİTİM

MEB'den özel okullara yeni düzenleme! 81 il valiliğine talimat

Fahiş kayıt ücretleriyle gündeme gelen özel okul zincirleri için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) harekete geçti. Eğitimin ticarileşmesini önlemek amacıyla yeni düzenlemeler getiren bakanlık, özel okullara marka vermek için belirli şartlar koydu. Buna göre, aynı türden en az 5 okul açma ve en az 5 yıl faaliyet gösterme zorunluluğu getirildi.

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişikliğe giden MEB, 81 ilin valiliğine ayrıntılı bir yazı gönderdi. Yeni düzenlemeye göre, özel öğretim kurumlarının marka adını başka kişilere kullandırabilmesi için aynı türden en az 5 kurumu bulunması gerekiyor.

“Aynı tür” ibaresi; okul, özel öğretim kursu, özel muhtelif kurs, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, sosyal etkinlik ve gelişim merkezi gibi farklı alanlarda faaliyet yürüten kurum türlerini kapsıyor.

3 KATINA KADAR MARKA İZNİ

Buna ek olarak, markasını lisanslamak isteyen kurumların her birinin en az 5 yıl boyunca faaliyet göstermesi şartı getirildi. Bu koşulları sağlayan kurumlar, mevcut marka isimlerini en fazla 3 katı kadar genişletebilecek. 15 kurumdan fazla marka lisansı vermek isteyenlerin ise yeni okullar açması gerekecek.

Önceden açılmış ve marka lisans sözleşmesi yapmış olan kurumlar için mevcut sözleşme sayıları korunacak. Ancak yeni düzenleme nedeniyle bazı kurucuların artık yeni marka lisans sözleşmesi yapma hakkı kalmayabilir. Bu noktada belirleyici olan, kurum sahibinin aynı marka adıyla sahip olduğu okul sayısı olacak.

MEB'İN AMACI: EĞİTİMİN TİCARİLEŞMESİNİ ÖNLEMEK

Bakanlık, bu adımıyla özel öğretim kurumlarının eğitimi kazanç sağlama amacıyla ticari bir faaliyet olarak görmelerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Eğitimin kalitesini artırmak ve öğrencilerin ekonomik kaygılar nedeniyle mağdur olmasını engellemek için bu tür düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulandı.

YEREL MARKALARIN GÜÇLENMESİ BEKLENİYOR

Bu düzenleme ile marka olabilmek için hem niteliksel hem de niceliksel gereklilikleri yerine getiren kurumların ön plana çıkması amaçlanıyor. Aynı zamanda kendi kurumlarında marka bilinirliği sağlamış kuruculara marka lisans sözleşmesi yapma imkânı tanınarak, yerel eğitim markalarının güçlenmesi bekleniyor.