Merak ettim Heimlich’i araştırdım!

Nedir bu Heimlich? Ya da kimdir bu Heimlich?

Hiç merak ettiniz mi? Merak ettim araştırdım.

Ülkemizde özellikle son aylarda ya da son günlerde sıkça önümüze gelen Heimlich manevrasıyla kurtarılan hayatlar. Bu yöntemi kim bulmuş? Neden Heimlich manevrası denilmiş?

Daha yeni…

Bu ay başında Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde boğazına madeni para kaçan çocuk, amcası tarafından Heimlich manevrasıyla kurtarıldı.

Yine bu ay içinde Bingöl'de Borsa İstanbul Sarıçiçek Ortaokulu'nda, arkadaşlarının nefes almakta güçlük çektiğini gören öğrenciler, durumu hemen Müzik Öğretmeni Nagihan Dürçek'e bildirdi. Kız öğrencinin yardımına koşan Dürçek, koridora çıkardığı öğrenciye 'Heimlich' manevrasıyla müdahalede bulundu. Müdahale sonrası nefes borusundaki leblebi çıkan öğrenci, kendine geldi.

Ve yine bir çocuk…

İstanbul Sultangazi'de, nefes borusuna ağrı kesici hap kaçan genç, market sahibinin Heimlich manevrası ile kurtarıldı.

Ve gelelim bu sağlık yönteminin ilk keşfine…

Amerikalı doktor Henry Heimlich’in 1 Haziran 1974’te tıp dünyasına kazandırdığı bir yöntem. 1920 doğumlu doktor Hemlich tıp eğitimi almış. Her yıl boğaza kaçan maddelerden sonra ABD’de 4 binden fazla kişinin ölmesiyle çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırmış. Ve 1 Haziran 1974’te yayınladığı makalede bulduğu yöntemle o da binlerce kişinin hayatını kurtaracağını o da beklemiyordu.

Doktor Heimlich artık çok meşhurdu. Çünkü müthiş bir buluşla dünyaya, insanoğluna çok faydalı oluyordu. Arkadaşlarıyla defalarca denemeler yaptı. Önce bir köpekte denendi sonra insanlara nasıl yapılacağını defalarca anlattı. Bir restaurantta boğazına yemek kaçan kişi bu yöntemle kurtarıldı.

Doktor Heimlich kurtardığı son kişiden 2 ay sonra hayatını kaybetmiş. 2016’da kaldığı huzurevinde boğazına yemek kaçan bir huzurevi sakinini kendi yöntemiyle kurtardıktan 2 ay sonra hayata gözlerini yummuş.

NASIL YAPILIR

- Soluk borusu tıkanan kişinin arkasından sarılarak gövdesi kavranır.

- Bir el yumruk yapılarak, göbeğin hemen üstüne, başparmak içeri gelecek şekilde yerleştirilir.

- Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır ve aynı anda içe ve yukarı doğru 5 kez bastırılır.

- Hava yolu tıkanıklığına neden olan cisim dışarı çıkana kadar işlem tekrarlanır.

Doktor Henry Heimlich’i saygıyla anıyorum..

Yeniden görüşmek üzere…