Elon Musk’ın ilk icraatı: Evden çalışmaya son Elon Musk’ın ilk icraatı: Evden çalışmaya son

Mersin’de yaşayan 18-29 yaş arasındaki gençlerin turizm alanında istihdam edilmesini  amaçlayan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı  tarafından da desteklenen projede öğrenciler, mesleki eğitimlerin yanı sıra uygulamalı  eğitim de alıyor. Proje kapsamında; turizm ve konaklama sektöründe istihdam edilmek üzere  ön büro (resepsiyonist), restoran ve kat hizmetleri alanlarında kalifiye personel yetiştiriliyor.  20 Kasım’da başlayan ve 30 Nisan’da sona erecek olan eğitim sonunda kursiyerler, Mersin  Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi onaylı 'Mesleki eğitim sertifikası’na da sahip olacak. 
  
Projeye katılan kursiyerler, Büyükşehir Belediyesine ait restoranda uygulamalı eğitim aldı. Restoranının işletme müdürü Cengiz Yüksel, katılımcılara restoran sektörü ile ilgili teorik ve pratik eğitim verdi. Servis, kuver çeşitleri, içecek sunumlarını uygulamalı gösteren Yüksel, müşteri karşılama ve müşteri ile iletişim kurma gibi konulara da değindi. 
   
“Bu sektörde bilgi ve deneyim çok önemli” 
  
Yüksel, turizm sektöründe kalifiye eleman bulmanın çok zor olduğundan bahsederek, “Kursiyerlere, program kapsamında bilgi ve deneyimlerimizi aktarıyoruz. Müşterilerin memnun olarak ayrılması için neler yapılacağı, uygulamalı eğitimle veriliyor. Servis ve müşteri karşılama nasıl yapılabilir gibi konularda eğitim alıyorlar. İyi bir uygulama süreci oldu. Bu sektörde bilgi ve deneyim çok önemli. Kalifiye eleman olabilmek için bu uygulamaların muhakkak yapılması gerekiyor. Bu tarz uygulamaları özümseyen insanlar, turizm sektörüne daha fazla katkı sağlayacaktır” dedi. 
   
“Projemiz, gençlerin hayatına dokundu” 
  
Mersin Büyükşehir Belediyesinin MERCEK bünyesindeki bu projesinin, gençlerin hayatına  dokunan bir proje olduğunu belirten proje asistanı Deniz Ayma, “Amacımız burada otel, restoran ve kafelerdeki iş yönetimini, iş yönetimi ile beraber servis pratiklerinin  nasıl işlediğini görmeleri. Daha önce de Mersin'de ve Antalya'da çeşitli otel ziyaretleri gerçekleştirdik. Bu otel ziyaretlerimizde projede yer alan gençlerimiz, otellerdeki yetkili isimlerle görüştü, gözlem yapma fırsatı buldu. Aynı zamanda Antalya'daki otellerde iş görüşmeleri, iş başvuruları yaptılar. Henüz mesleki eğitimlerimiz bitmeden istihdam olan gençlerimiz bile oldu. Tabi bu da bizim için çok büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı” diye konuştu. 
   
“Turizm sektöründe geleceğin girişimcilerini yetiştirmeyi amaçlıyoruz” 
  
Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otelcilik Bölümü  Öğretim Görevlisi İbrahim Çakan, turizm sektöründe hem kalifiye eleman hem de bu  sektörde geleceğin girişimcilerini yetiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, “Büyükşehir  Belediyesi ile Mersin Üniversitesi arasında imzalanan protokolle beraber, Mersin'deki  gençlerimizin turizm sektöründe alacağı eğitimlerde eğitmen olarak görev yapıyoruz. Burada  yaptığımız çalışmayla servis derslerinde, yani restoran bölümünde yaptığımız öğretimin,  sahada sektördeki alt uygulamalarını bir örnek olarak görüyoruz. Bu uygulamaları daha önce  farklı otellerde de yaptık” ifadelerine yer verdi. 
   
“Bu proje ile istihdamda yer bulacağıma eminim” 
  
Katılımcılardan Hande Ustaoğlu ise uygulamalı eğitimin kendileri için çok faydalı olduğunu  söyleyerek, “Biz burada bir restoran içerisinde nasıl çalışıldığını, iş akışının neler olduğunu,  servis personeli olmanın nasıl bir şey olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz. Üniversiteden  hocalarımız bize bu konuda destek oluyor. Değişik otellerde de uygulamalı eğitimlerimiz  oldu. Burada bize restoranımızın müdürü, servis ve iş akışının nasıl olduğunu anlatıyor.  Bu  proje ile istihdamda yer bulacağıma eminim” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA