İklimler sürekli değişmekte ve sıcak, soğuk, yağmur ve kar derken sürekli havanın ve ışığın değişimi söz konusu. Her mevsim fotoğraf çekilebilir fakat bu fotoğrafların türleri değişmekte. ”Kış mevsiminde portre çekilmez” diyemeyiz elbette. Çünkü fotoğrafın ana ve temel kaynağı ışıktır. Şartların zorlaşması ekipmanın ve çekim tekniğinin değişmesini sağlar fakat çekmek istediğiniz fotoğrafa engel değildir
Kışa doğru giderken ne tür fotoğraflar çekilir?
Havaların ülkemizde soğuması yağmur ve şimşeklerin sıklaştığı günlerde şüphesiz herkes ıslanmamak evine yetişmek derdinde olacaktır. Fakat her anı fotoğraflamak isteyen fotoğraf sevdalıları bu tür havaların nasıl fotoğraf vereceğini az çok bilmektedir. Tripot ve kablo deklanşör ile muhteşem yıldırım fotoğrafları çekebilir, filtre de dahil ederek uzun pozlama ile yağmur bulutlarının akışını görüntüleyebilirsiniz.
Hatta Makro obkejtifinizle yağmur sonrası çiçeklerin üstündeki veya bulunduğunuz mekana göre kelebek ve böceklerin üzerindeki damlacıkları çekebilirsiniz. Yerde biriken ve ayna gibi yansıma elde edebileceğiniz su birikintilerini takip edin. Mekanların veya insanların farklı kompozisyonlarda sudaki yansımalarını çekebilirsiniz.
Sararmış ve dökülmüş yaprakların bulunduğu sokaklar, dereler nehirler veya şelaleler. Tonları ile etkileyici göl manzaraları. Şuan tam mevsimi ve gün geçtikce daha da iyi fotoğraflar elde edebileceğiniz tonların zamanı.
Hafif çiseleyen yağmur altında harici ışık kaynağı kullanarak modelinizle birlikte yağmur damlalarını dondurup muhteşem fotoğraflar elde edebilirsiniz. En güzeli de modelin arkasından patlatılan ters ışık ve o anki oluşan muhteşem fotoğraf.
Kar yağarken sokaklar, çocukların eğlenceli oynayışları, mekanların kar eşliğindeki manzarası vb gibi fotoğraflar da çekebilirsiniz. Beyaz ayarınızı manuel yaparak daha gerçekçi beyazı elde edebilirsiniz.
Hareketli Konular
Hareketli çekimler için gerektiğinden fazla araç-gereç yüklenmekten kaçının. Böylece
daha hızlı hareket edebilirsiniz. Profesyonel spor karşılaşmalarında, basın fotoğrafçılarının bölgesine giremeyeceğiniz için, geniş açı çekimlerin dışındaki çekimleriniz için başlıca ihtiyaçlarınız, tele objektif (en az 90mm) ve bir film sarma motorlu (ya da otomatik kare ilerleten) bir makine olacaktır. Tribünlerdeyseniz, üçayak kullanamayacaksanız; bir el ya da omuz kabzası, makinenizi ve uzun objektifinizi desteklemeyi çok kolaylaştıracak ve makinenin titremesini azaltacaktır. Amatör spor karşılaşmaları daha iyi çekim olanakları sağlar. Çünkü bu tür karşılaşmalarda saha kenarında durabilir ve 90 mm’ye kadar zoom objektifi olan bir kompakt makineyle mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Yani kısaca her hava şartında fotoğraf çekebilirsiniz. Yeter ki ne çekmek istediğinizi bilin ve o an’ı gözleyin. Hayal gücünüzü kullanın. Tabi bunların yaparken de kendinizi ve makinenizi koruyun Makinenizin ıslanması veya hasta olmanız gibi sonuçları da gözeterek tedbirinizi (Yağmurluk, Şemsiye, Makine yağmurluğu vb) alın.