GÜNDEM

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den Instagram ve Roblox açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Instagram'a ve Roblox'a erişim engeli getirilmesi hakkında yaptığı açıklamada dijital medyanın çocukların gelişimine etkisine dikkat çekti.

Türkiye’de sosyal medya uygulaması Instagram’ın ardından çevrimiçi oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirildi.

Erişim engeli kararlarının ardından tartışmalar sürerken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sosyal medya sitesi X (Twitter) üzerinden konu hakkında açıklama yaptı.

Çocukların güvenliğinin ve sağlıklı gelişiminin önemine dikkat çeken Bakan Tekin, bakanlığın çocukları etkileyen dijital mecralar hakkında önlemler aldığını ifade etti.

“Son yıllarda, sosyal medya platformları ve çevrim içi oyunlar, çocuklarımızın zamanının büyük bir kısmını almaktadır” diyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Özellikle Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir.” İfadelerini kullandı.

Tekin, dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklara saygı duyması gerektiğini söyledi.

Bakan Tekin’in açıklamasının tamamı şöyle oldu:

"ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİ HER ZAMANKİNDEN DAHA BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTA"

“Günümüz dijital çağında, çocuklarımızın güvenliği ve sağlıklı gelişimi her zamankinden daha büyük bir önem taşımaktadır. Okullarımızın, öğretmenlerimizin ve eğitim öğretim ortamlarımızın yanında bilhassa sosyal medya mecraları da evlatlarımızın gelişiminde etkilidir. Bakanlık olarak, çocuklarımızın dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler almaktayız."

DİJİTAL BAĞIMLILIK UYARISI

"Son yıllarda, sosyal medya platformları ve çevrim içi oyunlar, çocuklarımızın zamanının büyük bir kısmını almaktadır. Bu platformlar, öğrencilerimizin sosyal, akademik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriklere ev sahipliği yapabilmektedir. Özellikle Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir."

"DİJİTAL FAŞİZME HEP BİRLİKTE DUR DEMELİYİZ"

"Hiç kuşku yok ki, dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklarımıza saygı duyması elzemdir. Unutmayalım ki, evlatlarımızı sosyal medya araçlarının dijital faşizminden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Dijital faşizme hep birlikte dur demeliyiz!”