Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Osmangazi Belediyesince Osmangazi Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilen "Bursa'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi" programında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da su kayıp ve kaçağı yüzde 18,63'e düştü İstanbul'da su kayıp ve kaçağı yüzde 18,63'e düştü

Görür yaptığı konuşmada, Bursa'nın deprem dirençli bir şehir haline gelmesi için yerel yönetimlerin, merkezi hükümetle işbirliği halinde çalışması gerektiğini aktardı.

Bilimsel yöntemlerle zihniyet değişimine maruz kalınması gerektiğini söyleyen Görür, şu ifadelere yer verdi:

"Bu yöntemleri ya kabul edersiniz ya etmezsiniz. Eğer bütün varlığınızla, düşüncenizle bunu kabul etmezseniz, bunların ön gördüğü kültürü özümsemezseniz bizim geleceğimiz her zaman problemli olacak demektir. Yani deprem olduğu zaman ağlayacağız, sızlayacağız, sevdiklerimizi toprağa gömeceğiz bir dahaki depreme kadar. Unutup gideceğiz tabi. Bir dahaki deprem ne zaman olursa aynı problem bir daha yaşanacak."

Deprem dolayısıyla binlerce insanın yaşamını yitirdiği ve problemin nesilden nesile aktarıldığının altını çizen Görür, 14 milyon yıldan bu yana Türkiye'de depremlerin olduğunu ve milyonlarca yıl boyunca depremlerin devam edeceğini ifade etti. 

Resim 2025 02 14 165112144

“ZEMİN ÇÜRÜK, YERALTI SUYU FAZLA”

Bursa'yı tehdit eden fayların olduğunu kaydeden Görür, "Bursa'nın düzgün ovasal kesiminin zemini çürük, yeraltı suyu fazla ve yüzeye yakın, depremde en fazla hasar verebilecek nitelikte. Bu kenti deprem dirençli yapmaya konsantre olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da yıllardır depremlerin olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirterek, bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmanın ardından Aydın, Prof. Dr. Görür'e plaket takdim etti.

Programda, Kahramanmaraş merkezli depremlerde çekilen fotoğraflardan oluşan sergi de ziyarete açıldı.

Kaynak: AA