Güneş, "solar maksimum" olarak bilinen bir aşamaya geçiyor ve bu, uzay hava durumu açısından heyecan verici gelişmelere işaret ediyor. NASA’nın Uzay Hava Programı Başkanı Jamie Favors, solar maksimumun artan güneş lekeleri ve solar aktivite ile ilgili olduğunu ve bunun hem uzaydaki anlayışımıza hem de Dünya üzerindeki günlük yaşamımıza etkileri olacağını belirtti.

Erzurum "Kış Bilim Festivali"ne hazırlanıyor Erzurum "Kış Bilim Festivali"ne hazırlanıyor

Resim 2024 10 18 110252876

KARANLIK LEKELER

Solar maksimum, Güneş’in 11 yıllık manyetik aktivite döngüsünün bir parçasıdır. Bu döngü, Güneş’in manyetik kutuplarının değiştiği solar maksimum döneminde zirveye ulaşır. Bu dramatik değişim, Güneş’teki aktivitede bir artışa yol açar. Güneş’in yüzeyinde daha fazla güneş lekesi oluşur, daha fazla solar patlama gerçekleşir ve Güneş’ten daha fazla koronal kütle atımı (CME) fışkırır.

Bu olaylar, Güneş’in manyetik alanındaki değişikliklerden kaynaklanır. Güneş lekeleri, Güneş’in yüzeyinde daha soğuk olan ve solar patlamalar için bir merkez oluşturan karanlık lekeler olarak görünür.

Resim 2024 10 18 110318169

GÜNEŞ YAKINDAN İZLENİYOR

1989'dan bu yana, NASA ve NOAA tarafından ortaklaşa desteklenen Uluslararası Solar Döngü Tahmin Paneli, güneş lekelerini izleyerek solar aktiviteyi tahmin etmektedir. Bu panelin bulguları, Dünya üzerindeki olası etkileri hazırlamak için kritik öneme sahiptir. NASA ve NOAA, Güneş’in davranışlarını takip etme yöntemlerini geliştirmiştir.

Güneş’teki olayların, uzay havasını etkileyebileceği ve bu durumun Dünya üzerindeki etkileri, güzel manzaralardan bozucu durumlara kadar değişiklik gösterebilir.

Resim 2024 10 18 110356830

POTANSİYEL İNTERNET KESİNTİLERİ

Bu fırtınalar, gözle görülmeyen ama uydu iletişimini kesintiye uğratabilecek, radyo ve GPS sinyallerini bozabilecek ve aşırı durumlarda enerji şebekelerini etkileyebilecek potansiyele sahiptir. 1989’da Quebec’te meydana gelen büyük karartma olayı, özellikle güçlü bir geomanyetik fırtına sonucunda gerçekleşmişti. Solar maksimumun yaklaşmasıyla birlikte uzay havasını izlemek her zamankinden daha önemli hale geliyor.

Editör: Berfin Bitirim