BİLİM, TEKNOLOJİ

NASA'dan Güneş patlaması uyarısı! İletişimde kesinti yaşanır mı?

NASA'nın gözlemleri, 1 Ekim'de patlayan güçlü bir güneş lekesinin Dünya’ya etkisini gösterdi. AR3842 adlı güneş lekesi, şu ana kadar bu güneş döngüsünde gözlemlenen en güçlü ikinci güneş patlamasını üretti. Bu patlama, Hawaii'de kısa dalga radyo kesintilerine yol açtı.

NASA'nın Solar Dynamics Observatory (SDO) gözlemleriyle tespit edilen büyük bir koronal delikten kaynaklanan yüksek hızlı güneş rüzgarı, önümüzdeki birkaç gün boyunca orta şiddette jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. 1 Ekim’de patlayan güneş lekesi, mevcut güneş döngüsünün en güçlü ikinci güneş patlamasını üretti.

Amerikan Ulusal Hava Servisi'ne (NWS) göre, "Güneş lekeleri, manyetik alanın Dünya'nınkinden 2.500 kat daha güçlü olduğu alanlardır. Güçlü manyetik alan, manyetik basıncı artırırken, çevresindeki atmosferik basıncı düşürür. Bu da, Güneş’in iç kısmından yüzeye sıcak gaz akışını engellediği için sıcaklığın düşmesine neden olur."

İLETİŞİM KESİNTİSİ MEYDANA GELEBİLİR

Güneş patlamaları ise güneş lekelerinin yakınındaki bölgelerden yayılan radyasyon patlamalarıdır. Bu patlama, özellikle AR3842 adlı güneş lekesinden kaynaklandı ve Dünya'da bazı bozulmalara neden olabilir. Spaceweather.com'a göre, bu patlama Hawaii üzerinde kısa dalga radyo iletişiminde kesintilere yol açtı ve daha fazlası da olabilir.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi'ne (SWPC) göre, bu güçlü patlama, Dünya’nın gün ışığı alan tarafında yüksek frekanslı iletişim bantlarında geniş çapta sinyal kaybına neden olabilir. Ayrıca, bu patlama, elektrik yüklü plazmanın Güneş’ten fırlatıldığı bir koronal kütle atımıyla (CME) ilişkili olabilir.

JEOMANYETİK FIRTINA UYARISI

SWPC, bu koronal kütle atımının Dünya’ya yönelip yönelmediğini belirlemek için verileri incelemeye devam ediyor. Ajans, 3-5 Ekim tarihleri arasında Dünya’da kuzey Amerika ve bazı Orta Batı eyaletlerinde auroraların (kuzey ışıkları) görülebileceği bir jeomanyetik fırtına uyarısı yayınladı. Teknolojik altyapıda bazı küçük aksaklıklar bekleniyor, ancak bu durumun yönetilebilir olduğu belirtiliyor. SWPC, halkın web sitelerinden güncellemeleri takip etmesini öneriyor.