Elon Musk'ın da kurucuları arasında yer aldığı Neuralink ilk insanlı deneyinde sürpriz bir şekilde başarısız oldu. Şubat ayında ameliyat olarak ilk Neuralink beyin çipini taktıran kişi Noland Arbaugh isimli felç hastasıydı. Ancak aradan sadece bir ay geçmişti ki beyin çipinin işlevselliğini kaybettiği anlaşıldı.
Bir nevi "minyatür bilgisayar" işlevi gören beyin çipini beyne bağlayan bazı ipliklerin geri çekilmeye başladığı görüldü. Neuralink, cihazın Arbaugh'un beyninden çıkma nedenini henüz açıklamadı. Ancak bir blog yazısında mühendislerin çipi iyileştirdiği ve işlevselliğin geri geldiği belirtildi.
The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, çipin yetenekleri azalsa da Arbaugh halen düşüncelerini kullanarak bilgisayarda satranç oynayabiliyordu.
Neuralink'in açıklamasına göre, Arbaugh'a takılı olan beyin çipinde ipliklerin beyinden geri çekilmesi ve elektrot sayısının azalması sonucu sorunlar yaşanmaya başladı. Cihazın saniyedeki bit sayısı azaldı.
Elon Musk'un sahibi olduğu ve geçen yıl yaklaşık 5 milyar dolar değerinde olan Neuralink, kendisini beyin çipi teknolojisinde dünya lideri olarak tanımlıyor.
BEYİN ÇİPİ SAYESİNDE KLAVYE KULLANABİLİYOR
Neuralink'in çipleri, beyin dokusuna bağlanan ve gönderdiği sinir sinyalleriyle etkileşime giren 64 ince ipliğin yanı sıra, bir işlem çipi ve pili barındıran küçük bir kabın kafatasına yerleştirilmesiyle çalışıyor.
Elleri ve ayakları felçli olan Arbaugh, beynine yerleştirilen çiple klavye veya fare imleci gibi bilgisayar cihazlarını kontrol edebiliyor. Arbaugh, Mart ayındaki bir gösteri sırasında beyin çipinin hayatını kolaylaştırdığını belirterek övdü.
Neuralink ilk insan deneyini gerçekleştirmeden önce uzun bir süre koyun, domuz ve maymun gibi hayvanlar üzerinde kapsamlı deneyler yapmıştı. Deneylerde ölen hayvanlar olması nedeniyle ABD'li kurumlar firma hakkında soruşturma açmıştı.