Tinubu, ulusa sesleniş konuşmasında benzin sübvansiyonunun kaldırılmasının ekonomik reformlar için alınan acı ama gerekli bir karar olduğunu belirtti.
Ülkede hayat pahalılığına karşı süren protestolara son verilmesini gerektiğini söyleyen Tinubu, protestocuları diyalog yöntemini seçmeye çağırdı.
Tinubu, protestolar nedeniyle bazı eyaletlerdeki can kaybı ve kamu binalarının tahrip edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Mülklerin tahrip edilmesi, bizi ulus olarak geriye götürür çünkü kıt kaynaklar yine onları restore etmek için kullanılacak." dedi.
Devlet Başkanı Tinubu, halka ülkenin karşı karşıya olduğu sosyoekonomik zorluklara rağmen yönetiminin iyi yönetişime odaklandığı konusunda güvence verdi.
Öte yandan, protestocular, Tinubu'nun ulusa sesleniş konuşmasında yaptıkları çalışmalara değinmesine rağmen temel meseleleri ele almadığı gerekçesiyle eylemlerini sürdürüyor.
Protestolarda en az 17 kişi hayatını kaybetti
Ülke genelinde hayat pahalılığına karşı 1 Ağustos'ta başlatılan protestoların şiddet olaylarına dönüşmesi nedeniyle en az 17 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı ve çok sayıda bina kundaklandı.
Protestolarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle bazı eyaletlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Sivil toplum kuruluşları, benzin sübvansiyonunun kaldırılmasının ardından 1 Ağustos'tan itibaren ülke genelinde 10 günlük protesto düzenlemeyi planladıklarını duyurmuştu.
Geçen yıl benzin sübvansiyonu kaldırıldı
Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, 29 Mayıs 2023'te petrol ürünlerine uygulanan sübvansiyonu kaldırmıştı.
Kararın ardından ülkede akaryakıt fiyatları yükselmişti.
Litresi 185 nairaya (0,24 dolar) satılan akaryakıtın fiyatının 620 nairaya (0,82 dolar) çıkması hayat pahalılığına yol açmıştı.