Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) tarafından yapılan açıklamada, maymun çiçeği virüsünün başkent Abuja dahil olmak üzere ülkenin 20 eyaletine yayıldığı bildirildi.
VAKA SAYISINDA ARTIŞ
Açıklamaya göre, Nijerya'da maymun çiçeği virüsüne yakalananların sayısı 48'e yükselmiş durumda. Şu ana kadar virüs nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Maymun çiçeği hastalığıyla mücadele eden Nijerya, ABD'den gönderilen 10 bin doz aşıyı 27 Ağustos'ta teslim almıştı. Ayrıca, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla Nijerya hükümeti, uluslararası yolculuk yapan kişiler için bir sağlık beyanı formu hazırladı.
Maymun çiçeği virüsünün hızla yayılması nedeniyle Afrika Birliği, Afrika genelinde halk sağlığı için acil durum ilan etti.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?
Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden ya da enfekte olmuş kişilerden bulaşabiliyor. Virüs, enfekte bireylerin ciltteki döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf ve havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek yoluyla yayılabiliyor. Enfeksiyonun ilk belirtileri, virüsle temas ettikten 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları gibi semptomlarla kendini gösteriyor.
Maymun çiçeği hastalığı için özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, hastalar genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif atlatıyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.