Nobel Barış Ödülü sahibi organizasyon Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya’nın (ICAN) hesaplamasına göre, nükleer başlık sahibi 9 ülke sadece geçen yıl bu silahlara 91,4 milyar dolar harcadı. Yani her bir saniye için 2 bin 898 dolar. Bu, önceki 12 aya göre nükleer cephaneliğe ayrılan kaynağın 10,8 milyar dolar arttığı anlamına geliyor. 

Teslimiyet teklifi Teslimiyet teklifi

Abd Nükleer

Nükleere en fazla yatırım ABD'den

ABD 2023’te 51,5 milyar dolar ile harcamalarını en fazla artıran ülke oldu. Aynı yıl Çin nükleer cephaneliği için 11,8 milyar dolar, onun ardından gelen Rusya 8,3 milyar dolar harcadı. İngiltere de 8,1 milyar dolarlık kaynağı nükleer silahlara ayırdı. Onları Fransa, Hindistan, İsrail, Pakistan ve Kuzey Kore izledi. Bu dokuz ülkenin geçen yılki nükleer harcamaları, ICAN’ın bu veriyi toplamaya başladığı 2018’e göre yüzde 33’lük artışa karşılık geldi. Geçen 5 yılda ise nükleer cephaneliğe ayrılan kaynak toplam 387 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. 

Nükleer Grafik

100 milyar dolar yolunda ilerliyorlar

Verileri inceleyen uzmanlar, nükleer silahlara yılda 100 milyar dolar harcama yolunda ilerlendiğine dikkati çekti. Söz konusu tutarın, nükleer silahlar yerine çevresel ve sosyal programlara ayrılabileceği de söyleniyor.

Nükleer silahlara yönelik harcamalar, son 5 yılda yüzde 34, diğer bir deyişle 23,2 milyar dolar arttı.

Nükleer Grafik 2

Ülkelere göre nükleer savaş başlığı sayıları

The Guardian'da yer alan bilgiye göre, Ocak 2024 itibarıyla küresel stoklardaki nükleer savaş başlığı sayısı 9 bin 585'e yükseldi. Rusya'nın 4 bin 380 adet nükleer savaş başlığı konuşlandırılmış veya depolanmış durumda. ABD'nin nükleer savaş başlığı sayısı ise 3 bin 708... Ardından da sırasıyla Kuzey Kore, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, Pakistan ve İsrail geliyor. 

Editör: Tuğba Çakıroğlu Demşo