LGS'ye girecek 1 milyon 38 bin 192 öğrenci, 2 Haziran'da gerçekleştirecekleri sınav öncesinde heyecanlı. Uzmanlar, sınava bir gün kala stres, kaygı ve heyecanın kontrol altına alınması için önerilerde bulundu.
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi, Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Melek Gözde Luş, bazı öğrencilerin gerçekçi olmayan inançlara kapılabildiğini belirtti. Sınav kaygısıyla başa çıkmanın en önemli aşamasının bu düşünceleri sorgulamak ve yeniden değerlendirmek olduğunu vurguladı.
"MÜKEMMEL OLMAK DİYE BİR ŞEY YOK"
Luş, sınav öncesinde öğrencilere, şu önerilerde bulundu: "Sınavdan bir gün önce kendilerine şunu hatırlatmaları gerekiyor: Uzun ve zorlu bir hazırlık sürecini geçirdiler. Biliyorlar ki mükemmel olmak diye bir şey yok. Sınavlar sadece o anki bilgi düzeyini ölçer, gerçek başarıyı değil. Sınavın sonuçları hayatlarını belirlemez."
Luş ayrıca, sınav kaygısının vücutta bazı fiziksel belirtilerle ortaya çıkabileceğini ve bunları fark eden öğrencilerin alternatif düşünceler geliştirmeleri gerektiğini belirtti. Nefes egzersizi, gevşeme teknikleri ve dikkati başka yönlere odaklama gibi yöntemlerin faydalı olabileceğini ifade etti.
ELEŞTİREL CÜMLE KULLANMAMAYA ÖZEN GÖSTERMEK ÖNEMLİ
Ailelere de çağrıda bulunan Luş, çocuklarını başkalarıyla kıyaslamamaları ve eleştirel cümleler kullanmamaları konusunda uyardı. Ayrıca, ailelerin beklentilerini çocuklarına göre ayarlamaları ve onlara destek olmaları gerektiğini vurguladı.
Çocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk da sınav dönemlerinin stresli ve zorlayıcı olabileceğini belirtti. Akı, çocukların yaşadığı fiziksel ve duygusal belirtilere dikkat çekti ve ailelerin sürece odaklanmaları gerektiğini vurguladı.