GÜNDEM

Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşuldu? Ömer Çelik açıkladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’e CHP Genel Merkezi'ndeki iadeiziyareti hakkında açıklama yaptı. Çelik,görüşmede yeni anayasa çalışmaları ve ekonomi konularının gündeme geldiğini açıkladı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında CHP Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen tarihi görüşmenin ardından toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ömer Çelik'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

CHP Genel Başkanı Özel'in ziyaretinden sonra bugün gerçekleşen iadeiziyaretle birlikte Türk siyasi hayatında bu tablonun ortaya çıkmasını memnuniyet verici olarak görüyorlar. 

Sayın genel başkanımız, cumhurbaşkanımız bu tablonun kalıcı kazanımlara dönüşmesi gerektiğini herhangi bir şekilde siyasetin gündelik mevzi savaşları içerinde bu fırsatın heba edilmemesi gerektiğini ifade etmiştir. 

Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulabilmesi için atılması gereken adımların sadece dar bir inisiyatifle değil en geniş siyasi uzlaşma zemini ile gerçekleşmesi gerektiği konusundaki görüşlerini ifade etmişlerdir.

Bu çerçevede en geniş şekilde bütün Türkiye'yi kucaklayan bir toplumsal sözleşme olarak anayasa sürecinin yürütülmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

'CUMHURBAŞKANIMIZ CHP TARAFINDAN ARZU EDİLDİĞİ TAKDİRDE HAZİNE VE MALİYE BAKANIMIZ CHP'YE BİGLİ VEREBİLECEĞİNİ İLETMİŞTİR'

Cumhurbaşkanımız orta vadeli program ve 12. Kalkınma Programıyla elde edilen kazanımların korunacağını vurguluyorlar. Programa zarar verecek tutumlardan kaçınılacağını ifade etmişlerdir.

Bu çerçevede sayın Cumhurbaşkanımız arzu edildiği takdirde CHP tarafından Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Mehmet Şimşek'in bilgi vereceğini ifade etmişlerdir.

Bu konuda Cumhurbaşkanımızın bir hassasiyeti maalesef siyaset hayatımıza musallat olan popülist söylemlerden kaçınılması gerektiğidir.

İhtiyaç duyulan şeyin popülizm değil realizm olduğu her ne kadar iktidarın bunu göz ettiği kadar muhalefetin de gözetmesi gerektiğini belirtmiştir.

'AVRUPA'DA AŞIRI SAĞA CEVAP VERİLMESİ ÖNEMLİ OLACAKTIR'

Önümüzdeki dönemde işbirliğinin artırılması önemli olacak. Avrupa'da aşırı sağa cevap verilmesi önemli olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı bu ortaya çıkan faşizme karşı ortak harekete etmelerini belirtmiştir. Sayın Özel'in o zeminlerde Türkiye'nin tezlerini dile getirmek bakımından önemli bir zemin olduğunu belirtmişlerdir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KIBRIS DAVETİ

PKK'nın Suriye uzantısının o bölgede oluşturmaya çalıştığı teröristan konusu bir diğer konudur.

Bu çerçevede baktığımızda hassasiyet dönemidir. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıldönümü törenlerinde sayın Özel'le birlikte orada, CHP ve diğer partilerle birlikte güçlü şekilde birlik ve beraberlik gösterilmesini ifade etmişlerdir.

Bu CHP Genel Başkanı ve yetkililerinin kendi takvimleri içinde değerlendireceği konudur.

'GAZZE'DE SOYKIRIM SİYASETİNE KARŞI BÜTÜN SİYASİ PARTİLER OLARAK DUYARLILIĞI ARTIRMAMIZ LAZIM'

Gazze'de soykırım siyasetine karşı bizim bütün siyasi partiler olarak ortak bir duruş ortaya koymamız, Filistin devletine karşı duyarlılığı arttırmamız lazım. Sayın Özel'in sosyalist enternasyonal çerçevesinde bilgilendirici tutum ortaya koyması son derece kıymetli olacaktır.

Ekonomiden, siyasi meselelere, iç politikadan, dış politikaya kadar Türkiye'nin hak ve menfaatleri için ortak duyarlılık ve siyaset konusunda Cumhurbaşkanımız ve genel başkanımızın hassasiyeti söz konusudur. Bunu bütün siyasi partilerden beklentileri sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişlerdir.

'CUMHURBAŞKANIMIZ HER TÜRLÜ NEFRET SİYASETİNE KARŞI ORTAK TUTUM GELİŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ İFADE ETTİLER'

Önemli bir konu da, son zamanlarda çeşitli bölgelerde bazı belediye başkanlarının nefret suçu, ırkçılık anlamına gelecek birtakım uygulamalara imza atmaları.

Birtakım yaşam tarzlarına dönük olumsuz uygulamalar diyebileceğimiz uygulamaların ortaya çıkmasıdır. Cumhurbaşkanımız her türlü nefret siyasetine karşı ortak tutum geliştirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Hayat tarzları konusunda şimdiye kadar elde edilen kazanımların korunması gerektiğini, bu çerçevedeki yapısal reformların devam edeceğini, ekonomi kazanımları koruma konusunda da reform siyasetini devam edeceğini belirtmişlerdir.