GÜNDEM

Osmanlı döneminden kalma eşyalar! Tarihe ışık tutacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Datça açıklarındaki Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmalarında Yeniçerilere ait tüfekler, kurşun misketleri ve diplomatik görev için taşınan porselenler gibi önemli bulguların ortaya çıktığını açıkladı. Kazıların 2025'te tamamlanması planlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında süren Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmalarında, Osmanlı İmparatorluğu'na ait önemli bulguların gün yüzüne çıktığını duyurdu.

IŞIK TUTACAK

Mavi Miras Projesi kapsamında Dokuz Eylüler Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından gerçekleştiriliyor. Bu yılki kazılarda, geminin kimliği ve battığı döneme dair aydınlatıcı buluntular elde edildi. Yeniçerilere ait 14 tüfek, yaklaşık 2.500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri, geminin bir çatışmaya karıştığını gösteriyor.

HEDİYELİK EŞYA OLARAK TAŞIMIŞLAR

Kazı alanında ayrıca, Çin'in İslam pazarları için ürettiği mavi boyalı porselen kase setleri bulundu. Bu buluntu, geminin özel bir görev veya diplomatik bir misyon için kullanıldığını düşündürüyor. Porselenlerin paketlenmiş halde bulunması, gemide hediyelik eşya olarak taşındığını gösteriyor.

Gemi personeline ve askerlere ait olduğu düşünülen pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de kazı alanında gün yüzüne çıkarıldı. Özellikle Tunus, Djerba bölgesi üretimi seramiklerin varlığı, geminin çıkış noktasının Kuzey Afrika olabileceğini işaret ediyor. Kızlan Batığı, Türkiye karasularında Yeniçeri askerlerinin yer aldığı ilk Osmanlı gemisine ait kalıntıların bulunduğu kazı olarak kayıtlara geçti.

GÜN YÜZÜNE ÇIKICAK

Kazı çalışmaları sırasında geminin yapım tekniğine dair önemli bilgiler elde edilirken, geminin 17. yüzyılın ikinci yarısında bir mücadele sonrasında battığı ortaya kondu. Çalışmaların 2025 yılında tamamlanması planlanıyor ve bu eşsiz keşif, Osmanlı denizcilik tarihine dair yeni bilgilerin gün yüzüne çıkmasını sağlayacak.