GENEL

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü, 2024 Dijital Haber Raporu yayımlandı oranlar ortaya çıktı

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü, 2024 Dijital Haber Raporu’nu yayımladı. Yazılı basın gibi geleneksel haber kaynaklarının izleyici kitlesi keskin bir şekilde düşüşte olurken, sosyal medya platformları üzerinden takip oranı da yükselişte.

Burcu Balta - Özel Haber

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü, 2024 Dijital Haber Raporu’nu yayımladı. Bu rapora göre dünyada haber okumayan, dinlemeyen ve izlemeyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Vatandaşların haber takibinden uzaklaşmasının en önemli nedeni ise yayımlanan haberlerin depresif, acımasız ve sıkıcı bulması.

2024 Dijital Haber Raporu’nda, son 10 yılda TV ve yazılı basın gibi geleneksel haber kaynaklarının izleyici kitlesi keskin bir şekilde düşüşte olduğu açıklanmış. Gençlerin haberleri internet veya sosyal medya aracılığıyla takip ettiği tercih edildiği ortaya çıkmış.

Bazıları için ise Youtube ve WhatsApp önemli bir haber kaynakları oluyor.

İngiltere'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde ilk kez TikTok, Twitter’ı (yeni adıyla X) geride bıraktı. İngiltere'de 18-24 yaş arasındakilerin yüzde 23'ü, haber takibi için TikTok'u kullanıyor.

Türkiye’de ise haberler daha çok online takip ediliyor. İnternetin kullanım oranı haber kaynağı olarak sosyal medya platformları da dahil olmak üzere yüzde 70.

Televizyon yüzde 56, sosyal medya yüzde 45, yazılı basın ise yüzde 19 ile son sırada yer alıyor.

Türkiye'de en popüler sosyal medya platformları ise sırasıyla şu şekilde: Youtube (Yüzde 60), Instagram (Yüzde 59) Whatsapp (Yüzde 62), Facebook (Yüzde 45), X (Yüzde 29), Tiktok (Yüzde 20)

Bu platformların haber için kullanım oranı ise: Youtube (Yüzde 38), Instagram (Yüzde 38) Whatsapp (Yüzde 29), Facebook (Yüzde 27), X (Yüzde 22), Tiktok (Yüzde 10)