Pompeii'deki M.Ö. 79 yılında gerçekleşen Vezüv Yanardağı patlamasında hayatını kaybedenlerin vücut kalıpları üzerinde yapılan yeni bir DNA analizi, ölenlerin arasındaki ilişkilerin düşündüğümüz gibi olmadığını ortaya koydu.

Uzun yıllar boyunca, altın bilezik takan ve bir çocuğu kucağında tutan bir yetişkinin, çocuğuyla birlikte hayatını kaybeden bir anne olduğu düşünülüyordu. Ancak yapılan yeni analiz, bu kişinin çocukla genetik bir ilişkisi olmadığını ve aslında "bağlantısız bir yetişkin erkek ve çocuk" olduğunu ortaya koydu. Benzer şekilde, birbirine sarılarak ölen bir çiftin de genetik olarak "sister" veya "anne-kız" olmalarının aksine, en az birinin erkek olduğu tespit edildi. Bu bulgular, geleneksel cinsiyet ve aile ilişkileri hakkındaki varsayımları sorguluyor.

Kadem'den 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için anlamlı çağrı: “Şiddete seyirci kalma!” Kadem'den 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için anlamlı çağrı: “Şiddete seyirci kalma!”

Harvard Tıp Fakültesi'nden genetik profesörü David Reich ve uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan bu çalışma, Pompeii'nin 2.000 yıl önceki felaketiyle ilgili genetik bağlantıları ve cinsiyetleri araştırdı. Araştırmacılar, patlama sırasında ölen 2.000 kişiden bazılarına ait kalıntılar üzerinde yaptıkları DNA analizleri sonucunda, bu bireylerin çeşitlenmiş bir genetik geçmişe sahip olduğunu belirledi. Çalışmaya göre, Pompeii'nin sakinleri, yakın Doğu Akdeniz kökenli göçmenlerden gelen çok etnikli bir yapıya sahipti.

Çalışma, eski toplumların anlaşılması ve arkeolojik verilerin doğru yorumlanması açısından önemli sonuçlar taşıyor. "Modern varsayımlara dayalı yanlış yorumlamaların önüne geçmek için genetik verilerin, arkeolojik ve tarihi bilgilerle birleştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyoruz," diyen Alissa Mittnik, Harvard Tıp Fakültesi ve Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden bir arkeogenetikçi.

Pompeii'deki kurbanların pozisyonları ve kalıplarının, geçmişte sergi düzenleyicileri tarafından "öykü anlatıcılığı" amacıyla manipüle edilmiş olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: aslinda.com