Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye genelinde bazı bölgelerde ciddi sel felaketlerinin yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Demir, "Kuraklık sonrasında gelen yağışlar, yüzey akışına dönüşerek sel riski oluşturabilir. Önümüzdeki günlerde yağışların dalgalı bir şekilde devam etmesini bekliyoruz ve bu durum ciddi sel tehlikelerine yol açabilir," dedi.
TARİH VERDİ
Yağışların düzensiz ve anlık şiddetli yağmur şeklinde gerçekleştiğine dikkat çeken Demir, bu durumun önümüzdeki 1-2 ayda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 2024 yılının sonbaharı ile 2025 yılının ilkbaharında risklerin artabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Demir, mevsimlerin değişmesi ve yağış rejimindeki farklılıkların insan, hayvan ve tarımsal yaşam üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. "Son yıl, Türkiye'de değişik yağış rejimlerine neden oldu. Kış ayları neredeyse ılıman geçti ve kar yağışı olmadan yaz aylarına girmemiz, tarımsal üretimi doğrudan etkiliyor," dedi.
KURAKLIĞA VURGU YAPTI
Kuraklık sorununun büyüdüğüne de dikkat çeken Demir, "Son 1-2 ayda pek çok bölgede ciddi kuraklık yaşanıyor. Yetersiz kar yağışı yer altı su kaynaklarını besleyemedi ve obrukların oluşumu artık farklı yerlerde de görülmeye başladı. Bu durum içme suyu kaynaklarında da kritik aşamalara gelinmesine neden oluyor," ifadelerini kullandı.
Son günlerdeki yağışların bazı bölgelerde rahatlama sağladığını ancak sıcaklık dağılımlarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini sözlerine ekleyen Demir, bu durumun tarımsal üretim kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. "Önümüzdeki süreçte, bu dalgalı yağışların sel tehlikeleri ile sonuçlanabileceği konusunda vatandaşları uyarıyoruz," diye konuştu.