Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat 2022’de duyurduğu savaş ilanının üzerinden 1000 gün geçti. Bu süre zarfında, Rusya-Ukrayna savaşında 6.755 sivil yaşamını yitirirken, 11 milyon kişi yerinden edildi ve 7,8 milyon kişi başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı.
SAVAŞIN İLK AYI
Savaşın ilk ayında Rus birlikleri Donetsk ve Luhansk’a girerken, Herson ve başkent Kiev’e de saldırılar düzenledi. İkinci ayda Kiev’den çekilen Rusya, 2022’nin Eylül ayında Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde yasa dışı referandumlar düzenleyerek bu toprakları ilhak etti.
TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUK ÇABALARI
Savaşın durdurulması için 2022'nin Mart ayında Türkiye’nin arabuluculuğunda İstanbul’da ateşkes görüşmeleri yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle taraflar anlaşmaya yaklaşsa da Kiev yönetimi müzakereleri askıya aldı. Türkiye ayrıca 2022’nin Temmuz ayında imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’nda önemli bir rol oynadı. Ancak Rusya, anlaşmadan 17 Mayıs 2023’te çekildi.
2023’ün Haziran ayında Ukrayna, işgal altındaki topraklarını geri almak için karşı taarruza geçti ve topraklarının yaklaşık yüzde 74’ünü geri kazandığını duyurdu. 2024’te ise savaş Rusya topraklarına sıçradı; 6 Ağustos’ta Ukrayna, Rusya’nın Kursk bölgesine saldırılar düzenledi.
NÜKLEER GERİLİM
ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı uzun menzilli ATACMS füzelerinin Rusya topraklarında kullanılmasıyla savaş yeni bir döneme girdi. Kremlin, buna yanıt olarak nükleer doktrinini güncelleyerek balistik füze saldırılarına nükleer karşılık verilmesinin önünü açtı. Bu durumun, çatışmaları daha da tırmandıracağı öngörülüyor.