Massachusetts Eyalet Bölge Başsavcısı Vekili Joshua S. Levy, sanık Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi için mahkemeden karar alınmasını talep etti. Levy, mahkemeden iade kararının ABD Dışişleri Bakanlığı’na sunulmasını ve Cihantimur’un Türkiye’ye gönderilmesinin onaylanmasını istedi.
VoA Türkçe'de yer alan habere göre, savcılık, Cihantimur’un taksirle adam öldürme ve yaralanmaya neden olma suçlarından Türkiye'ye iade edilebileceğini vurguladı. Ayrıca, Cihantimur’un avukatlarının dava düşürülmesi talebine itirazda bulundu ve sanığın suçunun Türk Ceza Kanunu’na göre 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini belirtti. ABD’de aynı suçun cezası ise 8 yıl olabilir.
GEREKLİ ADIMLARIN ATILDIĞI BELİRTİLDİ
Savcılık, iade duruşmasının bir ceza yargılaması değil, iade anlaşması kapsamında suçlamaların yeterliliğini değerlendiren bir usul olduğunu vurguladı. Mahkemenin iade duruşmasında Türkiye’nin sunduğu delillerin değerlendirilmesi ve yasal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Savcılık, mahkemenin Cihantimur’un iadesiyle ilgili kararını onay için ABD Dışişleri Bakanlığı’na sunması için gerekli adımların atıldığını belirtti. Konuyla ilgili şu açıklamalar yapıldı:
"İade duruşması bir ceza yargılaması değildir. Amacı, kaçağın suçluluğunu veya masumiyetini belirlemek değil, anlaşma kapsamındaki suçlamaların yeterliliğine karar vermektir. Sanığın yargılanması iade edileceği ülke olan Türkiye’deki mahkemede yapılacaktır. Duruşmanın sınırlı niteliği nedeniyle, özel usul ve delil kuralları geçerlidir. Bir ceza davasında sanığa tanınan haklar, uluslararası iade işlemleri yapılan bir kaçak için geçerli değildir. Suçluların iadesi anlaşmaları duruşmada canlı tanık ifadesini gerektirmez, hatta öngörmez. Bu nedenle mahkemede sanığın iadesini engelleyecek bir tanık ifadesi olmayacaktır. Mahkeme, Cihantimur’un davanın düşürülmesi talebini reddetmeli ve Türkiye'ye iadesine karar vermelidir. Mahkemenin sanığın iadesiyle ilgili kararını onay için yapılacak duruşması öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı’na tasdik için sunması için yasal gereklilikler şimdiye kadar karşılanmıştır’’