Haziran 2024, küresel ortalama sıcaklıkların 16,66 dereceye ulaşarak insanlık tarihinin en sıcak haziranı olarak kaydedildi. Bu sıcaklık, 1991-2020 yılları arasındaki ortalamanın 0,67 derece ve 2023 yılının haziran ayının ise 0,14 derece üzerinde gerçekleşti. Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre bu rekor, iklim değişikliğinin etkilerini yeniden gözler önüne serdi.

EL NİNO ETKİSİ ÖNE ÇIKIYOR

İklim Bilimci Prof. Dr. Kurnaz, bu yılın ilk yarısının dünya genelinde yaşanan en sıcak altı ay olduğunu belirtti. 2024’ün ilk altı ayı, 1970-2000 ortalamasından 0,9 derece daha sıcaktı ve yaşadığımız son 13 ayın her biri sıcaklık rekoru kırdı. Bu rekorların sebepleri arasında iklim değişikliği ve Pasifik Okyanusu'ndaki El Nino etkisi öne çıkıyor.

23 ilde DEAŞ operasyonu! 88 kişi tek tek avlandı 23 ilde DEAŞ operasyonu! 88 kişi tek tek avlandı

Kurnaz, iklim değişikliğinin atmosferde meydana gelen olgular nedeniyle beklenenden daha fazla ya da daha az artış gösterdiğini ve El Nino'nun bu süreçte önemli bir rol oynadığını vurguladı. "2024 yazı en sıcak ikinci veya üçüncü yaz olarak kayıtlara geçebilir," diyen Kurnaz, El Nino etkisinin temmuz başı itibarıyla sona erdiğini ve La Nina dönemine geçildiğini belirtti. Bu geçişin, son 13 ayda kırılan rekorların devam etmeyeceği anlamına geldiğini ekledi.

ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR ARTACAK

Kurnaz, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası'nda iklim değişikliğinin etkilerinin daha da belirginleşeceği uyarısında bulundu. Sıcaklıkların çöl seviyelerine yaklaşması, yağışların azalması ve ani şiddetli yağışların artması bekleniyor. 2024 yılının tamamına dair tahminlerde bulunmanın erken olduğunu ifade eden Kurnaz, "Yüzde 50 ihtimalle ikinci, yüzde 50 ihtimalle birinci diyebilirim," dedi.

2024 yılı, şimdiye kadar sıcaklık rekorlarının kırıldığı bir yıl olarak kayıtlara geçerken, yılın geri kalanında bu eğilimin devam edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

Kaynak: AA