Şiirlerinin dile düşmesini istemeyen şair!

Zevkler ve renkler tartışılmaz, müzik ruhun gıdasıdır. Bu gıda, insandan insana değişir. Herkes farklı müzikten hoşlanır, herkesin zevki kendinedir. Evrensel olan müzikle ilgili bir girizgâh yaptım. Buradan, “arabesk”e hatta Orhan Gencebay’a geliyorum.

ORHAN GENCEBAY ŞARKILARININ SÖZLERİ

Son 50 yıldır arabesk denilince Türkiye’de bir numarada olan Orhan Gencebay, şarkılarının sözlerini kimden almış? Kendisinin de adını sıkça telaffuz ettiği şair Cemal Safi’den. Yasaklı arabesk yıllarında adını duyurmaya çalışan ve kendi yazdıklarını şarkı yapan Orhan Gencebay, Cemal Safi’nin şiirleriyle ününe ün kattı. Peki, bu Cemal Safi kimdi? Gencebay ile Cemal Safi buluşması nasıl oldu?

SAFİ’NİN KARDEŞİ GENCEBAY’IN SINIF ARKADAŞI

Bakın, buluşma nasıl gerçekleşmiş ve Orhan Gencebay’ın Cemal Safi şiirleri hayranlığı nasıl başlamış…

Samsun'da Cemal Safi'nin kardeşinin sınıf arkadaşı olan Orhan Gencebay, ünlü şairin şiirlerini yıllar sonra gazete ve dergilerde görüp çok beğenir. Şairin kardeşine, "Cemal Ağabey bana yollasın şiirlerini. Ben artık başka şiir beğenemiyorum, sadece onunkileri besteleyeceğim." diyerek ısrar eder. Şiirlerinin şarkı olmasını, dile düşmesini istemeyen Cemal Safi iki yıl göndermez şiirlerini; ama sonra kardeşinin telkinleriyle razı olur ve 30-40 şiirini götürür Orhan Gencebay'a. Böylece, Cemal Safi'nin şiirlerinin ünü bütün ülkeye yayılır.

TÜM BESTEKÂRLAR SAFİ’İNİN PEŞİNE DÜŞER

Cemal Safi, Türkiye’de bestekârların peşinde koştuğu şair olmuştur. Öyle ki şiirleri, müzikle modifiye olduktan sonra dilden dile yayılır. Şiirleri o kadar güzeldir ki herkesin beğenisini kazanır. Türk Sanat Müziği’nin efsanelerine arasında olan ‘Vurgun Sayılır’ şarkısının söz yazarının da Cemal Safi olduğunu biliyor musunuz?

VURGUN

Gözlerim uykuyla barıştı sanma,
Sen gittin gideli dargın sayılır.
Ben de bir zamanlar sevildim ama
Seninki düpedüz vurgun sayılır.

Ne kadar zulmetsen ah etmem sana,
Her iki cihanda gül kana kana,
Seninle cehennem ödüldür bana,
Sensiz cennet bile sürgün sayılır.

Yalan mı söyledin göz göre göre,
Ne zaman dolacak verdiğin süre?
Gönülden gördüğüm takvime göre,
Aldığım her nefes bir gün sayılır.

‘YA EVDE YOKSAN’IN ÖYKÜSÜ

Cemal Safi’nin hayatını bir başka makalemde konu edinmek istiyorum ve bir Orhan Gencebay klasiği olan ‘Ya evde yoksan’ şarkısının hikâyesi geliyor aklıma…

"Neredesin Firuze" filminin tema şarkısının sözleri olan şiirinin yazılış öyküsünü şöyle anlatır şair: "Bir gün odamda oturuyordum, çilingir sofrasını kuracaktım. Dışarıda yağmur var, perdeyi kapatayım dedim, bir adamla göz göze geldik. Yorgun, argın bir adam kapıya baktı, bana baktı sonra karşı binaya baktı, biraz adım attı yine kapıya baktı. O an ilham geldi. Sonra dedim ki sevgilini arıyorsan "Ya evde yoksa kız? Evde kimse olmasa, yiyecek içecek olmasa, bunun parası da yoktur." dedim. Gittim odama, şiir odam vardır. Gaz lambasını yaktım, mum yaktım ve yazdım."

YA EVDE YOKSAN!

Aşkınla ne garip hâllere düştüm,
Her şeyim tamam da bir sendin noksan.
Yağmur, taş demeden yollara düştüm,
İçim ürperiyor, ya evde yoksan!
Elbisem gündelik, pabucum delik,
Haberin olsa da sobayı yaksan,
Yağmur iliğime geçti üstelik
İçim ürperiyor, ya evde yoksan!

Devamını biliyorsunuz umarım. Yeniden görüşmek üzere…