Sokotra Adası Hatırası (2)

Önceki rotamı muhafaza etseydim bütün bu olayları yaşamayacaktım. Lakin denizle gerçekten güç bir mücadelenin içine düşüvermiştik. 
Nihayet Sokotra Adasına ulaşmış adanın rüzgârlardan etkilenmeyen kuzeyine demir atmaya muvaffak olmuştuk. Ayakta kalacak takatimiz kalmamıştı ve o geceyi dinlenerek geçirdik.
Sokotra adasına sığınmıştık lakin yakıtımız ve suyumuz bitmek üzereydi. Mayıs ayı bu fırtınaların başlangıç zamanıydı ve bütün yaz boyunca devam edecekti. Ne yapıp edip Somali sahillerine ulaşmamız gerekiyordu. Çaresiz “Vira Bismillah” diyerek demir aldık ve adanın saçak altından çıktık. Çıkar çıkmaz da fırtınanın göbeğine düştük. Bu sefer dalgalar daha dehşetliydi.
Fırtına her geçen saat daha da etkili olmaya başlamıştı. Dalgalar arasında gemimiz kaybolmuş üstelik süratimiz 2 knots’a(saatte 3.5 km’ye) kadar düşmüştü. Bu süratle Somali sahillerine ulaşmamız günler sürebilirdi. Sonunda fırtına ile boğuşmak yerine poyraz rotasına dönmeye karar verdim. Böylece yolumuzu uzatmak pahasına denizin şiddetini azaltabilecektim zira denizle kavga etmeye gelmezdi.
Rotayı daha sonra yıldız yani kuzeye çevirince fırtınanın etkisi giderek hafifledi ve süratimiz de artmaya başladı. Ertesi gün sabah saatlerinde ise Arabistan kıyıları görünmeye başlamıştı ve fırtına kıyıya yaklaştıkça etkisini yitiriyordu. Yeniden Kızıldeniz rotasına dönebilmiştik fakat bu sefer de suyumuz bitmişti. Aden Limanından su ikmalimizi yapmak için şirketimize mesaj çektim. Armatör yaşadığımız tehlikenin farkına varmış süt dökmüş kedi gibi olmuştu. İstediğim her şeyi yapıyor gemimizin sağ salim Türkiye’ye varması için bir dediğimi ikiletmiyordu.
Aden’de su ve Cidde limanında yakıt ikmali yaparak Süveyş kanalına girdik. Cayronun arızalı olması Kanal geçişine engeldi. Fakat kanal otoritesine çaktırmadan geçişe muvaffak olmuş Türkiye’ye varmıştık. Okyanuslarda yıllarım geçtiği halde bu seferi unutamamıştım.  Yaşadığımız fırtına nedeniyle Sokotra Adası, hepimize sahil-i selamet olmuştu.
Aden Körfezi’ndeki Sokotra Adası, Yemen’e bağlı olup üç yıldan uzun süredir devam eden çatışmalardan uzak kalmış ise de şimdi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından kontrol edilme durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Meşru hükümetin otoritesinden uzakta olan ada, son zamanlarda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri içinde en etkin ülkelerden biri konumunda bulunan sözde BAE’nin; daha doğrusu ABD’nin işgaline uğramıştır. 
Yemenli bazı aktivist ve yetkililerin raporunda; BAE, devlet otoritesi boşluğunu fırsat bilerek hem işgal hem de adadaki toprak, bitki ve hayvanların çeşitliliğini istismar etmekle suçlanmaktadır. BAE bu suçlamalara yönelik herhangi bir açıklama yapmamakla beraber adadaki varlığının, “kurtarılmış diğer kentlerde olduğu gibi sağlık ve insani yardım hizmetleri sunmak” amacıyla olduğunu savunmaktadır. 
Daha önce BAE’ye Dubai ve Abu Dabi’ye gitmiş buradaki İngiliz askerlerinin sarhoş bir şekilde limanlarda yaptığı çirkinliklere şahit olmuştum. İngilizlerin kontrolü altındaki BAE şimdi tamamen ABD’nin boyunduruğu altına girmiş olarak fitne üretim merkezi haline gelmiştir.