BİLİM, TEKNOLOJİ

Son yılların en uzun Güneş patlaması yaşandı! Bilimsel faydaları olabilir...

Son yılların en uzun güneş patlamalarından biri gerçekleşti ve Güneş dev bir koronal kütle atımı (CME) fırlattı. Bu patlamanın, Dünya ile Ay arasındaki mesafeden daha uzun, yaklaşık 380,000 kilometre (236,000 mil) bir uzunluğa ulaştığı tahmin ediliyor.

Berfin Bitirim-Muhabir

Yıllardır görülen en uzun güneş patlamalarından biri, Güneş'in büyük bir koronal kütle atımı (CME) gerçekleştirmesine neden oldu. Bu patlamanın, Dünya ile Ay arasındaki mesafeden daha uzun, yaklaşık 380,000 kilometre (236,000 mil) bir uzunluğa ulaştığı tahmin ediliyor. Güneş maksimumuna bu kadar yakın CME'ler yaygın olmasına rağmen, bu olay hem doğrudan Merkür'e yönelmiş gibi görünmesi hem de kaydedilen olağanüstü görüntüler nedeniyle dikkat çekiyor.

KUZEY IŞIKLARINI MEYDANA GETİRİYOR

CME'ler, güneş alevlerinin manyetik alan ve plazmayı Güneş'ten kaldırıp uzaya fırlattığında meydana gelir ve kuzey ışıkları ve ilgili aktivitelerin nedenidir. Her alev CME üretmez ve bu da güneş aktivitelerini tahmin etmeyi zorlaştırır. CME'ler meydana geldiğinde, Güneş'ten fırlatılan yüklü parçacıklar, Dünya'ya yönelirse, manyetosfer tarafından kutuplara doğru yönlendirilir ve burada iyonize olup atomların temel haline dönerken ışık yaymasına neden olurlar.

Merkür'ün atmosferi olmadığı için, bir CME çarptığında ilginç bir şey olmayacağı düşünülüyordu. Ancak, bir yıl önce bugün yayımlanan kanıtlar, bunun X-ışını spektrumunda görme yeteneğine sahip olanlar için bir aurora kadar muhteşem bir şey yaptığını gösterdi. CME'nin elektronları, Merkür'ün manyetosferini sıkıştırdıktan sonra kayalara çarparak X-ışını dalga boylarında ışıldamaya neden oluyor.

UZMANLAR UYARI YAPTI

Güneş'in dikkatini çekmiş gibi hissetmek kolay, çünkü Mart ayında Merkür'e büyük bir CME gönderdi ve şimdi küçük gezegene bir tane daha gönderdi. Bu, umarız devam eder, çünkü önümüzdeki yıl Aralık ayında, BepiColombo uzay aracı Merkür'ün yörüngesine girecek. Şimdiden hedefine üç kez yakın geçiş yaptı ve gezegenin yer çekimini kullanarak Güneş'in etrafındaki yolunu ayarladı, Venüs ile iki kez olduğu gibi, nihai yörüngeye yerleşmeyi sağladı. Üç yakın geçiş daha olacak.

Bu hızlı ziyaretlerden birinden elde edilen veriler, astronomları tüm X-ışını floresansı konusunda uyardı, bu yüzden bir CME uzay aracı yörüngedeyken çarparsa bilimsel faydalar muazzam olabilir. Güneş maksimumunun bu kadar uzun sürüp sürmeyeceği ise henüz belli değil.

NASA'nın Solar Dynamics Gözlemevi kalibrasyon yaparken CME'nin sadece bir kısmını yakalayabildi, ancak NOAA'nın GOES-16 Güneş Morötesi Görüntüleyicisi ve NASA'nın Solar ve Heliosferik Gözlemevi (SOHO) tamamını yakaladı.