Hilal Bardakcı / Editör
Sosyal medya platformlarının yeni hedefi savurganlık gösterişine son vermek gibi görünüyor. Zira Çin merkezli sosyal medya şirketleri, son zamanlarda sayısı hızla artan 'kişisel zenginliği' ve 'finansal harcamaları' gösteren gönderileri hedef aldı.
Sosyal medya devi Weibo, "kişisel servetiyle gösteriş yapan ve paraya tapan" içerik üreticilerini tespit etmeye çalıştıklarını açıkladı. Sosyal ağ bu tür içerikleri "istenmeyen değer odaklı içerik" olarak tanımlıyor.
Açıklamada lüks arabaları ve pahalı mülkleri gösteren gönderileri hedef aldığını belirten Weibo, zenginlik ve zengin olmanın getirdiği özgürlükle övünen gönderileri kaldırdıklarını bildirdi.
Tencent, Douyin ve Xiaohongshu'nun da aralarında bulunduğu diğer sosyal medya şirketleri de benzer açıklamalar yayınladı.
ÇİNLİ UYGULAMALAR BU İÇERİKLERİ NEDEN YASAKLIYOR?
Weibo'nun açıklamasına göre söz konusu içeriklerin kaldırılmasındaki amaç, Çin'in "medeni, sağlıklı ve uyumlu bir sosyal-ekolojik ortam" oluşturmaya yönelik atılımlarının bir parçası.
Bu arada, sosyal medya ağları, kullanıcıları yüksek kaliteli, doğru ve pozitif değer odaklı içerik oluşturmaya veya paylaşmaya teşvik ediyor.
TikTok, Çin'de bilinen adıyla Douyin, 1-7 Mayıs tarihleri arasında 4 bin 701 paylaşımın ve 11 hesabın kaldırıldığını açıkladı.
Sosyal medya ve e-ticaret ağı Xiaohongshu, son iki hafta içinde 4 bin 273 paylaşımı 'temizlediğini' ve 383 hesabı kapattığını; Weibo ise bin 100'den fazla içeriği kaldırdığını açıkladı.
ÇİN'DE GELİR UÇURUMU BÜYÜYOR
Çinli yetkililerin 2016'da başlayan "internet kültürel ortamını arındırma" çalışmaları kapsamında böyle bir adım atıldığı anlaşılıyor. Öte yandan, Çin Komünist Partisinin “ortak refah” elde etme çabalarına rağmen ülkedeki zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum artıyor.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun yayınladığı verilere göre, Pekin'deki 2023 gelir açığı, kayıtların tutulmaya başlandığı 1985 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Stanford Çin Ekonomisi ve Kurumları Merkezi'ne göre, Çin'in milli gelirinden nüfusun en tepedeki yüzde 10'unun kazandığı pay 1978'de yüzde 27 iken 2015'te yüzde 41'e yükseldi.
ÇİN'DE YASAKLAR ARTIYOR
Çin Komünist Partisi'nin sosyal davranışlara yönelik politikaları ve baskıları günlük hayatı da kapsıyor. Eylül 2023'te Pekin hükümeti, "ulusal duyguları inciten" yorumları, kıyafetleri ve sembolleri yasaklayacak şekilde yasaları değiştirdi.
Spor yöneticileri, 2022 yılında milli futbol takımı oyuncularına yeni dövme yaptırmalarını yasaklayacaklarını açıklamıştı ve dövmesi olanların ise sildirmesini ya da kapatmasını istemişti.
Ağustos 2020'de Çin hükümeti, yiyecek ve içecek israfını durdurma ve tutumluluğu geliştirme amaçlı "Boş Tabak Operasyonu"nu başlattı.
2018'de Çin hükümeti, pahalı düğün hediyeleri, gösterişli törenler ve artan gelinlik fiyatları gibi klasik düğün uygulamalarına son verilmesi için düğün endüstrisinde kapsamlı bir reform çağrısında bulundu.