Derleyen ve çeviren: Hilal Bardakcı

Kuzey Doğu Afrika'da bulunan Sudan Cumhuriyeti, birkaç aydır internet kesintileri ile boğuşuyor. Savaş nedeniyle ülke yangın yerine dönerken, bir yandan da iletişim sorunları yaşanıyor. Ülkede faaliyet gösteren ve sivillere yardım etmeye çalışan insani yardım örgütleri, Starlink uydu interneti sayesinde daha fazla kişiye ulaşabiliyor.

Milyarder iş insanı Elon Musk'a ait SpaceX şirketinin internet uyduları Starlink, dünyanın birçok noktasında, özellikle de savaş bölgelerinde veya kentlerden uzak yerlerde internet iletişiminin sağlanmasında hayati öneme sahip. Ancak geçtiğimiz günlerde Starlink programı hakkında açıklama yapan SpaceX, lisanslı olmayan bölgelerde uydu internetinin kısıtlanacağını, Sudan'daki hizmetlerini kaldıracağını duyurdu.

KVKK'den Twitch'e 2 milyon lira ceza KVKK'den Twitch'e 2 milyon lira ceza

İNTERNET KESİLİRSE İNSANİ YARDIMLARDA AKSAMALAR OLABİLİR

Sudan'da bir yılı aşkın süreder iç çatışma devam ederken insani kriz gittikçe derinleşiyor. İnsani yardım örgütleri, yakında internet hizmetinin kesilecek olmasıyla milyonlarca sivile yönelik acil yardım ve insani hizmetlerin koordinasyonunda aksamaların oluşabileceği endişesi taşıyor.

Sudan'da faaliyet gösteren 94 insani yardım örgütünden oluşan bir koalisyon yayınladıkları bildiriyle Musk'a çağrıda bulundu:

"Telekomünikasyon hizmetlerinin herhangi bir şekilde kapatılması bir insan hakları ihlalidir ve yalnızca bireyleri destek ağlarından izole etmekle kalmayıp aynı zamanda milyonlarca kişinin karşı karşıya olduğu zaten zor olan ekonomik durumu daha da kötüleştirecek toplu bir ceza olarak değerlendirilebilir.

Starlink'in potansiyel olarak kapatılması, siviller ve onlara ulaşmaya çalışan yardım kuruluşları üzerinde orantısız bir etki yaratacaktır."

SUDAN'DA İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri ve ordu arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, ülkede internet ve elektrik altyapısı da büyük zarar görüyor. Islamic Relief Worldwide (Dünya Çapında İslami Yardım) ve Sudan İnsan Hakları Ağı'nın da yer aldığı koalisyon, ülke genelinde hasar gören altyapının onarılması çağrısında bulunuyor.

Çatışmaların başladığı Nisan 2023'ten bu yana 8 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Sudan nüfusunun yarısı (25 milyon kişi) insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Çatışmalar ise, Darfur'un batı bölgesinde Sudan ordusunun kontrolünde bulunan son şehir olan El Faşir'de yoğunlaşıyor. Birleşmiş Milletler, şehrin Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından kuşatılması nedeniyle milyonlarca sivilin hayatının tehlikede olmasının yanı sıra çatışmanın potansiyel büyüklüğünün ülkeyi 'devrilme noktasına' getirebileceği konusunda uyarıyor. 

Resmi telekomünikasyonun çalışmadığı bölgelerde (Darfur bölgesi, Hartum'un bazı kısımları ve Kordofan eyaletleri) siviller ve acil müdahale ekipleri de dahil olmak üzere insani yardım grupları resmi olmayan Starlink internet kafeleri aracılığıyla bağlantı kuruyor. Aynı bölgeler çatışmaya ve kıtlık riskine de en fazla maruz kalan bölgeler; bu da elektrik kesintisinin sonuçlarını daha da derin hale getiriyor.

Kaynak: The Guardian