Suriye'nin mevcut bayrağı, 1958’de Birleşik Arap Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak kabul edilmişti ve 1980’de yeniden kabul edildi. Kırmızı, beyaz ve siyah renklerden oluşan bayrağın üzerinde iki yeşil yıldız bulunuyor. 

Bu bayrak, başlangıçta Arap birliğine olan bağlılığı simgeliyor ancak zamanla Baas Partisi ile ilişkilendirilmeye başlandı. Suriye İç Savaşı sırasında bu bayrak, Esad hükümetine sadık taraflar tarafından kullanıldı ve tartışmalı hale geldi.

Bayrak, Suriye Anayasası'nın 6. Maddesi’nde şu şekilde tanımlanıyor:

"Suriye Arap Cumhuriyeti bayrağı üç renkten, kırmızı, beyaz ve siyah ve her biri beş açılı iki yeşil yıldızdan oluşur. Bayrak, genişliğinin uzunluğunun üçte ikisine denk dikdörtgen şeklindedir..."

MUHALİFLERİN KULLANDIĞI 3 YILDIZLI BAYRAK

Yeşil, beyaz, siyah ve kırmızı bayrak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin ilk bayrağıdır ve en kısa kullanımı ile 1961'den 1963'e kadardır. Aynı zamanda devam eden Suriye İç Savaşı sırasında Suriye Muhalefeti'nin bayrağıdır.

Devam eden iç savaş sırasında, Suriye Ulusal Konseyi tarafından temsil edilen Suriye muhalefeti, daha sonra Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından 1932 bağımsızlık bayrağının 2:3 en boy oranıyla değiştirilmiş bir versiyonunu kullandı.

Trump 43 ülkeye seyahat yasağı uygulamayı planlıyor Trump 43 ülkeye seyahat yasağı uygulamayı planlıyor

Değiştirilmiş bağımsızlık bayrağı, 2011 sonlarında protestocu muhalefetin evrensel bir göstergesi olarak kullanılmaya başlandı. Muhalefet, kendilerini mevcut Suriye hükûmetinden ayırmak istedi ve Suriye'nin Fransa'dan bağımsızlığını kazandığında kullanılan bayrağın kullanılmasını tercih etti. 

Resim 2024 12 08 114304466

Suriye'de 2011 yılının Mart ayında iç savaşın baş göstermesiyle, Beşşar Esed rejimine karşı gösterilere katılanlar, 3 yıldızlı bu bayrağı kullanmıştı.

Suriye Ulusal Konseyinden bir yetkili olan Halid Kamal, şimdi bu bayrağın aynı zamanda bağımsızlığı ve Beşşar Esad hükûmetinin sonunu temsil ettiğine inanıyor.

Bugün bayrak esas olarak Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından kontrol edilen bölgelerde kullanılmaktadır. Değiştirilmiş bağımsızlık bayrağının kullanımı, Libyalı isyancıların Muammer Kaddafi'nin yeşil bayrağına karşı Libya Krallığı döneminden Kaddafi öncesi kırmızı-siyah-yeşil-beyaz Libya bayrağını kullanmasına benzer.

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

27 Kasım'da Halep ilinin batı kırsalında Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı gruplar arasında çatışmalar başladı. 30 Kasım'da rejim karşıtı gruplar, Halep merkezinin büyük kısmını ele geçirerek İdlib genelinde hakimiyet sağladı. Bu gruplar, 5 Aralık'ta Hama kent merkezini de rejim güçlerinden aldı.

Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik Humus ilinde bazı yerleşimleri ele geçirmeye başladılar. 6 Aralık'ta Dera ilinde operasyon başlatan muhalifler, il merkezini rejim güçlerinden geri aldı.

7 Aralık'ta Suveyda ilinin tamamı muhalif grupların kontrolüne geçti. Aynı gün Kuneytra'da yerel muhalifler il merkezinin kontrolünü sağladı. Şam'ın güneybatısında ilerleyen gruplar da başkent çevresine girdi. Humus ilinde, rejim karşıtı güçler 7 Aralık'ta kent merkezine hakim oldu.

Suriye Milli Ordusu, 1 Aralık'ta Halep kırsalında PKK/YPG'ya karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda Tel Rıfat ilçe merkezini teröristlerden kurtardı.

Editör: Burcu Balta