DÜNYA

Suudi Veliaht Prens Selman: Filistin meselesi benim için "önemli değil"

Muhammed bin Selman'ın Antony Blinken'a, 'Filistin sorunu' konusunda kendisinin endişeli olmadığını ancak genç Suudi nüfusunun endişeli olduğunu belirtti.

The Atlantic'in haberine göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a, "Filistin sorunu" olarak adlandırdığı meselenin kendisi için kişisel olarak önemli olmadığını ama halkının bunu önemsediğini söyledi.

Riyad, aylar önce ABD öncülüğündeki görüşmelerde İsrail ile ilişkiler kurma konusunda ilerleme kaydediyor gibi görünmüştü ; ancak bu görüşmeler 7 Ekim'de savaşın patlak vermesiyle sekteye uğramıştı. 

Veliaht Prens, Blinken'a eğer bir normalleşme anlaşması gerçekleşirse Gazze'de sükunet sağlanmasını istediğini iletti.  The Atlantic'in haberine göre Antony Blinken, Suudi Arabistan'ın, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne saldırmak için ara sıra topraklarına girmesine izin verip veremeyeceğini sordu. 

Muhammed bin Selman, "Altı ay, bir yıl sonra geri dönebilirler ama benim böyle bir şeyi imzalamamın ardından değil" diye yanıt verdi. Veliaht prens Selman,  Antony Blinken'a, "Nüfusumun yüzde yetmişi benden genç" açıklamasını yaptı.

"Çoğu için Filistin meselesi hakkında pek bir şey bilmiyorlardı. Ve bu yüzden bu çatışma sayesinde ilk kez bu meseleyle tanışıyorlar. Bu çok büyük bir sorun. Filistin meselesini kişisel olarak önemsiyor muyum? Ben önemsemiyorum ama halkım önemsiyor, bu yüzden bunun anlamlı olduğundan emin olmam gerekiyor." 

BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ OLMADAN ANLAŞMA OLMAZ

Suudi bir yetkili, The Atlantic'e yaptığı açıklamada, görüşmeye ilişkin bu açıklamayı "yanlış" olarak nitelendirdi.

Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadan İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyeceğini  kamuoyuna açıkladı.

Riyad'daki Şura Konseyi'nde yaptığı yıllık konuşmada, "Krallık, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurmak için gayretli çabalarından vazgeçmeyecektir" dedi. 

Muhammed bin Salman, Blinken'a İsrail ile bir normalleşme anlaşması peşinde koşmanın kendisine büyük kişisel maliyetler getireceğini söyledi. İsrail ile bir barış anlaşması imzaladıktan birkaç yıl sonra 1981'de suikasta uğrayan  Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat örneğini gösterdi .

"Danışmanlarımın yarısı anlaşmanın riske değmediğini söylüyor," dedi fiili Suudi lideri. "Bu anlaşma yüzünden öldürülebilirim."

Savaşın ilk dönemlerinde yapılan kamuoyu yoklamaları, Suudilerin yüzde 90'ından fazlasının   Arap devletlerinin İsrail ile ilişkilerini kesmesi gerektiğine  inandığını gösteriyordu.

Buna rağmen Suudi Arabistan'da Filistin dayanışma eylemlerine yönelik sert önlemler alındı;  sosyal medyada çatışmaya ilişkin görüşlerini dile getiren  ve   kutsal şehir Mekke'de  Filistin kefiyesi takan kişilerin gözaltına alındığı bildirildi.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN FİLİSTİN'E TAM DESTEK

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın üst düzey kraliyet ailelerinden Prens Turki el-Faysal, Suudi Arabistan'ın Filistin'e desteğinin sürdüğünü belirtip; 'Suudi basınında gördüğüm kadarıyla, ister yazılı olsun, ister televizyonda, ister sosyal medyada olsun, Filistin'e tam destek var' ifadelerini kullandı.