Teknoloji ve bağımlılık

‘Cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon gibi aletlerin uzun saatler kontrolsüzce kullanması ve bunlardan uzak kalındığında eksiklik, aynı yoksunluk hissinin yaşanması’ gibidir diyor uzmanlar. Cep telefonumuzdan bir kaç saat uzak kaldığımızda hepimizin hissettiği yoksunluk, merak gibi...

‘1 hafta, 3 gün, 1 gün boyunca telefonlarını kapalı tutmayı hiç denediniz mi? Denemek ister misiniz?’

TEKNOLOJİYE
YÖNELME SEBEBİ?

Toplumun bağımlılığın ne olduğu ve sonuçlarının neler doğuracağını bilmediğinden teknoloji kullanımı ile ilgi önlem almıyor olabilir. Bununla birlikte can sıkıntısı ve yapacak bir şey bulamamak bizleri ve gençleri teknoloji kullanımına itiyor olabilir.

‘Bir çocuk için annesi ve babası dünyayı temsil eder. Çocuk, annesi ve babası nasıl davranıyorsa, dünyadaki herkesi de aynı şekilde davranacağını düşünür’ M. Scott Peck;

İlgi, sevgi ve güven içinde sağlıklı aile ortamında büyüyen birey davranışları ve alışkanlıkları ile bunun tam tersi sağlıksız aile ortamında büyüyen bireyin davranışları aynı olmayabilir. Sağlıksız aile tutumu bireyi her türlü bağımlılıklara karşı risk altında bırakabilir. Bu anlamda yaşadığımız çevre ve aile çocuğun gelişiminde önemli yer tutmaktadır. Özgüven eksikliği ve sosyal ilişki kurmakta sıkıntı yaşayan çocuk bilgisayar, ipad, akıllı telefon ya da televizyon ile avunuyor olacaktır.

Son zamanlarda sosyal medyada şahit olduğumuz; şaşalı, zengin, mutlu, güzel, başarılı yani herşeyin çok olduğu ama gerçek olduğunu bilmediğimiz yaşamları örnek alarak, kendi hayatımızda sahip olamadıklarımızı sanal dünya da ‘mış gibi yaşamaya çalışmak’ bizi teknoloji kullanımına fazla yönlendirebilir.

Teknoloji aygıtlarının başında geçirdiğimiz zaman fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak olumsuz etki eder. Görme sorunları, baş ağrıları, sırt ağrıları, yeme ve uyku problemleri, az hareketten kaynaklanan fiziksel sorunlar, kişiler arası duyarlılıkta azalma, yalnızlaşma, yüz yüze ilişki kurmada güçlük çekme, özgüvende düşüş, zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar, hiperaktivite, kaygı ve saldırganlık düzeyinde yükselme gibi belirtiler baş gösterebilir.